АКТУЕЛНО:

Обиљежено 28 година од формирања приједорских ратних јединица

У Приједору је данас обиљежено 28 година од формирања приједорских ратних јединица кроз које је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату прошло 17.000 бораца, а 671 је дао живот за стварање Републике Српске.

Тим поводом у цркви Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу код Приједора служена је литургија, а парастос испред споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата „За крст часни“ у центру града, гдје су и положени вијенци.

Предсједник Борачке организације Приједора Зоран Предојевић рекао је да већ 28 година обиљежавају датум формирања Пете козарске пјешадијске бригаде, 43. моторизоване бригаде и двије бригаде полиције.

„За Републику Српску погинуо је 671 борац из ових јединица. Поносни смо на своје бригаде, највише јер смо два пута одбранили овај град – 30. маја 1992. године и од 10. до 15. октобра 1995. године“, рекао је Предојевић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је ово свечани дан када се борци приједорских ратних јединица окупљају како би евоцирали успомене на тешка времена која су провели у одбрани своје нејачи и присјећају се својих погинулих сабораца.

„Данас је и Међународни дан мира, тако да са овог мјеста шаљемо поруке да Приједор радо прима госте са свих страна свијета и да људи желе да живе у миру, да дјеца у миру одрастају, а да борци одложе оружје и само у сјећању имају те тешке тренутке на своје другове, који нису међу живима“, рекао је Ђаковић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да су многи умни људи рекли да онај народ који се дубље и више сјећа своје прошлости има наде за будућност, због чега је сјећање према онима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и обавеза и израз поштовања.

„Приједор је имао веома значајну улогу у протеклом рату јер су одавде потекле значајне јединице и елитне бригаде које су имале велику улогу у одбрамбено-отаџбинском рату, не само у Приједору, него на готово свим ратиштима Републике Српске“, рекао је Савчић.

Он је додао да су и јединице Министарства унутрашњих послова, али у суштини и читав народ Поткозарја, имали значајну улогу у протеклом рату и дали немјерљив допринос у стварању Републике Српске.

Вијенци су положени и у Спомен-соби у Касарни „Жарко Згоњанин“, а обиљежавање годишњице формирања приједорских ратних јединица настављено је традиционалним дружењем бораца и народа на излетишту код цркве Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу, уз богат културно-умјетнички програм и војнички ручак.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар