Обиљежено 29 година од операције „Коридор“

У Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 29 година од операције „Коридор“, најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске, познате под називом – битка за живот.

Овом операцијом послије 42 дана прекинута је копнено-ваздушна блокада, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Ниједно обиљежавање годишњице операције „Коридор живота“ Здравко Петровић није пропустио. То му је, каже, дужност, баш као што је дужност била стати уз раме са осталим саборцима када је операција почела.

– Нажалост, тамо гдје се гинуло, гдје је било тако како је било, сјећања могу бити само тужна, али уједно и поносна. Поносна из разлога што смо остварили свој циљ, поразили непријатеља и створили слободну територију – изјавио је Петровић.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године, да би се ослободио западни дио Републике Српске који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било више од милион становника.

Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

– Оно што је операција Коридор по свом значају јесте инспирација за све нас да и у најтежим тренуцима, када смо сложни и када смо паметни, разумни, када добро планирамо, да можемо ријешити и најтеже проблеме који се поставе пред нас – рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

– И данас се сјећамо свих оних жртава и оног најсветијег што је српски народ дао, а то је за слободу, да би данас уживали у благодетима наше слободне отаџбине Републике Српске – изјавио је начелник општине Модрича Јовица Радуловић.

У овој акцији погинуло је 413 бораца, а 1.918 рањено. Премијер Српске Радован Вишковић подсјетио је на цинизам међународне заједнице која је народу који је био у окружењу ускратила помоћ и због чије је одлуке живот изгубило 12 тек рођених беба.

– Одавде се кренуло у пробијање коридора. Већ на Видовдан је ослобођена Модрича, Дервента, Оџак и завршно са Бродом, гдје је коридор завршен у октобру мјесецу исте године. Не само да смо успјели спасити Републику Српску и скоро милион становника српске националности, што у западном дијелу Српске, што у Српској Крајини, него смо успјели показати читавом свијету да су Срби спремни да изведу величанствену операцију без иједне мрље – изјавио је Вишковић.

За погинуле у овој операцији служен је парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да овим жртвама цијела Српска дугује захвалност.

– Морамо бити поносни и то није само реченица коју требамо понављати на оваквим догађајима, али заиста, морамо бити поносни на све оно што смо успјели, да из немогућег изађемо у нешто што је лијепо и оствариво и, наравно, да поштујемо све оне који су нам то омогућили. Да то не заборавимо и да успијемо као друштво да повежемо оно што је наша сјајна прошлост са оним што су наши сјајни циљеви у будућности – поручила је Цвијановић.

Из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика саопштено је да је датум када је реализована операција „Коридор“ важан у историји српског народа и да се сврстава у најважније догађаје националног ослобођења.

– Операција „Коридор живота“ била је велика, успјешна и једна од најзначајних акција Војске Републике Српске којом је заокружена територија Републике Српске, што јој даје историјску димензију, јер је обједињен источни и западни дио Републике Српске. Због тога им дугујемо вјечну захвалност, као и тадашњем руководству које је донијело ову храбру одлуку, али и завјет да ћемо чувати Републику Српску, без које нема ни нашег опстанка на овим просторима – саопштено рекао је Додик.

Операцију „Коридор“, чијим је завршетком успостављена веза са Србијом и Српска добила јединствену територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и Полиције Републике Српске Крајине.

Командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар