Обиљежено 29 година од погибије пуковника Милана Јовића

У Доњој Трнови код Угљевика данас је служен помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Војске Републике Српске Милану Јовићу који је погинуо на данашњи дан прије 29 година бранећи српски народ.

Породица, саборци, пријатељи и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака окупили су се на гробљу „Гај“ гдје је сахрањен пуковник Јовић и одали почаст.

Његов саборац Ратко Ђурковић, који је био командант првог батаљона Прве мајевичке бригаде ВРС којом је командовао пуковник Јовић, рекао је да је његов командант био оличење храбрости.

– Чим су почела ратна дејства на овим просторима Милан Јовић је одмах дошао у родни крај да помогне одбрану српског становништва – рекао је Ђурковић, који је био учитељ пуковнику Јовићу док је похађао Основну школу у Доњој Трнови, свом родном мјесту.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је Јовић доласком на чело бригаде направио је једном од најбољих у Војсци Републике Српске.

– Увијек је био испред својих војника, на првим борбеним линијама и трећи пут је био рањен у борбама на планини Мајевици – рекао је Маринковић.

Он је нагласио да никада не смију бити заборављени сви који су живот дали за то да српски народ живи у слободи.

– Свим силама ћемо се трудити да док постојимо одржавамо сјећање на пуковника Јовића и све погинуле борце који су створили Републику Српску – рекао је Маринковић.

Начелник Угљевика Василије Перић присуствовао је молитвеном скупу и истакао да су сви поносни на херојство овог јунака који је дошао у родни крај да брани свој народ.

– Његовим доласком српски народ на овим просторима је осјетио огромну сигурност. Присјећајући се пуковника Јовића изражавамо поштовање и према свима који су дали своје животе за опстанак српског народа и наше Републике Српске – рекао је Перић.

Претходно су на спомен-обиљежје испред Дома културе у Доњој Трнови положени цвијеће и вијенци у знак сјећања на Милана Јовића и на 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића.

У његову славу општина Угљевик једном годишње организује манифестацију „Јовићеви дани“.

У Угљевику је на градском тргу 22. децембра 2018. године откривена спомен-статуа Милана Јовића, рад вајара Милоша Комада.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар