АКТУЕЛНО:

Обиљежено 29 година од страдања 69 српских цивила и војника

Служењем парастоса убијеним и полагањем вијенаца на Спомен- плочи на Залазју код Сребренице, али и на другим стратиштима, обиљежена је годишњица страдања Срба овог краја које су припадници такозване Армије Републике БиХ убили у протеклом рату.

Само на Петровдан 1992. године, прије 29 година муслиманске оружане формације из Сребренице убиле су 69 мјештана села Сасе, Залазје и Биљача.

Напад на Залазје био је мучки, муслимани су убили све што су стигли, мјештане су хватали и водили у сребреничке затворе-свједоче преживјели Сребреничани.

– Мучки су их убили, у затворима, пробадали вилама. Мени су два брата убијена, ја сам рањен – рекао је Миле Станојевић.

О убиству сребреничких Срба посебно судије Слободана Илића писао је и Ибран Мустафић, политички лидер муслимана из Сребренице. Свједочио је о злодјелима над 22-је заробљених Срба који су одведени у Сребреницу.

– Слободан Илић мој ујак ,одведен је и нађен на сметљишту – рекао је  Илић.

Муслимани су на Петровдан напали и село Сасе. У засједи је убијен отац Мирјане Јокић.

– Био је тежак живот сирочета, нико није одговорао и никад нећемо сазнати шта се тачно десило – навела је Јокићева.

О геноцидној намјери комшија муслимана из Сребренице обучених у усташке униформе говори овај споменик али и спомен- костурница из 2. свјетског рата. На Залазју и у Сребереници на Тројичиндан 1943. убијено је 228 Срба међу њима 80-оро дјеце.

– Имали су геноцидну намјеру, ишли су на њихова огњишта да их побију – нагласио је Милорад Којић из Организације породица погинулих.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је ово био геноцид, злочин без казне.

Српске жртве у Сребреници, жртве су другог реда и све док тако буде неће бити истинског помирења истине и правде- поручено је из Залазја.

– Зато овдје данас нема свјетских моћника, њихових амбасадора никад у Подрињу се нису поклонили жртвама – рекао је Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

Изасланик предсједника Републике Србије Александар Вулин нагласио дје а гробови на Залазју заслужују правду и сви то знају, па и /ратни командант муслиманских снага у Сребеници/ Насер Орић.

– Насер Орић је крволок и убица. Колико се сјећам, био је осуђен, а како то када се раде ревизије пресуда за муслимане или Хрвате увијек их ослободе, а када се раде за Србе увијек их осуде – констатовао је Вулин.

Породице пријатељи и представници организација проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рата претходно су обишли српска стратишта у Братунцу, Загонима, Сасама и Биљачи и одали почаст Србима убијеним на Петровдан 92., али и за 3267 Срба убијених на ширем подручју Подриња.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар