АКТУЕЛНО:

Обиљежено 30 година од ослобођења општине Брод

У Броду је вечерас на Тргу патријарха Павла, служењем централног парастоса свим погинулим борцима и жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, полагањем вијенаца на споменику и поред бисте генерала Славка Лисице, обиљежено 30 година од ослобођења ове локалне заједнице у Одбрамбено- отаџбинском рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић рекао је да је у борбама за слободу Брода и очување Републике Српске у минулом рату учествовало више од 2.500 бораца из Брода од којих су погинула 244, а више од 500 их је рањено.

„Према подацима Борачке организације, више од 150 српских јунака из других јединица је погинуло на подручју Брода, а највећи број у војној операцији жКоридор живота-слобода Бродаж. Нажалост, у времену окупације Брода страдао је и велики број цивила, више од 150 становника Брода, махом старијих, страдало је испред својих кућа и по логорима којих је на подручју ове општине било 10“, навео је Кокић у обраћању присутнима.

Он је истакао да је генерал Славко Лисица, као ослободилац Брода, на вјечној стражи.

„Његова биста је понос Брода, вјечно ће нас чувати и штитити, али и опомињати. Данас ћемо одати почаст и положити цвијеће испред спомен-бисте, а његов лик и дјело ће нама Брођанима, али и многим другим општинама, бити велика инспирација за схватање појма слободе, али и за стварање документарних филмова и писање књига којима истину о Броду шаљемо у свијет“, истакао је Кокић.

Он каже да је Борачка организација Брод од ове године носилац највећег признања које додјељује Скупштина општине – Повеље Покров Пресвете Богородице.

„Велико признање Седмооктобарска повеља ове године биће додијељено Одбору породица погинулих бораца и Одбору ратних војних инвалида Борачке организације“, рекао је Кокић.

Помен-парастос служили су свештеници Српске православне цркве, а испред спомен-обиљежја положени су вијенци и цвијеће.

Вијенце су положили породице погинулих бораца, делегација Борачке организације Брод, начелник ове општине Зоран Видић са сарадницима, делегације удружења и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те друге делегације.

Свечана сједница Скупштине општине заказана је за 19.00 часова у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“.

Јединице Војске Републике Српске су под командом генерала Славка Лисице 7. октобра 1992. године ослободиле Брод који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне Војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у 10 логора било је заточено 2.000 Срба.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар