Обиљежено 30 година од ослобођења Зворника

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје за 1.080 погинулих бораца Војске Републике Српске, односно на спомен-обиљежје код Полицијске управе, у Зворнику су обиљежена два значајна датума – 9. април, Дан ослобођења града и 30 година од формирања Централног одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Обиљежавајући значајан јубилеј – 30 година од ослобођења града, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата поручили су да српски народ Зворника никада не смије заборавити 9. април 1992. године.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да се данас навршило 30 година од покушаја муслиманских екстремиста да окупирају град.

– Муслимански екстремисти, који су се наоружавали из разних извора и тадашњег секретаријата унутрашњих послова и територијалне одбране, ширили су почетком априла 1992. године идеологију да ће они да држе град Зворник под контролом – рекао је Марковић.

Он је истакао да су се Срби тих дана, али нешто са закашњењем, организовали и да су оне који су имали освајачку и веома погрешну идеологију спријечили у томе.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида градске Борачке организације и потпредсједник Скупштине градске Борачке организације Зворник Милан Манојловић рекао је да је ово веома важан датум јер је то почетак стварања Републике Српске.

– То је заслуга свих оних који су дали животе за одбрану српског рода, када је српски народ нападнут на својим огњиштима и био присиљен да уђе у рат који није желио – истакао је Манојловић.

Допринос у борби за слободу отаџбине дали су и припадници Централног одреда специјалне бригаде полиције. Дванаест живота уткано је у темеље слободе која се зове Република Српска.

– Република Српска је услов свих услова за опстанак нашег народа, ми њу имамо, чуваћемо је и нека живи вјечно – поручио је Мирослав Марић, ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату на подручју Зворника погинуло је 566 бораца Војске Републике Српске, рањено их више од 700, док се 32 борца и даље воде као нестала.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар