Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца

Обновљен рад Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца у Вуковару

У вуковарском ресторану “Морнар” крајем октобра одржана је обновитељска Скупштина Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић”. Скупштини су уз тридесетак чланова Клуба присуствовали удовица и син Милоша Војновића – Нада и Небојша Војновић. Чланове Скупштине поздравио је замјеник вуковарско-сремскога жупана Ђорђе Ћурчић, а захвалу Клубу који чува и његује име и дјело његовог оца захвалио је Небојша Војновић.

Подносећи Скупштини извјештај о раду, предсједник Клуба Богдан Ркман нагласио је да протеклих неколико година није забиљежена значајнија активност. “Имали смо више десетина малих акција, али стали смо са организацијом наших културно-забавних вечери по којима смо постали препознатљиви. “Имали смо уз остало, три промоције књига; Филип Шкиљан “Споменици Кордуна” и “Споменици Баније” и Светозар Ливада “Етничко чишћење озакоњени злочин стољећа”, три студијска путовања од чега два путовања Јасеновац, Вргинмост, Војнић, партизанска болница Петрова Гора и споменик Петрова гора, те заједно са Завичајним удружењем Срба Озрена и Посавине обилазак Озрена и тамошњих манастира.Вишеструко смо сарађивали са Удружењем потомака и пријатеља Баније подружница Пригревица као и са централом удружења у Београду и Завичајним удружењем „Коријени“ из Сомбора. Интензивну сарадњу смо имали са Вијећем српске националне мањине града Вуковара и српским организацијама у завичају – Двор, Топуско, Глина, Вргинмост, Војнић. Учествовали смо на олимпијади старих спортова у Борову у организацији Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине и олимпијади старих спортова у организацији СДСС-а у вуковарској Адици. Финансијски смо помогли купњу књига за неколико материјално угрожених фамилија са више од троје дјеце на Банији. Укупно су одржане три Скупштине завичајног Клуба, 15 сједница Управног одбора, те више десетина неформалних састанака Управног одбора”, рекао је Ркман.

У плану рада за наредне четири године приоритет је наставак чувања традиције, културе, обичаја…, Кордуна и Баније у новом завичају на истоку Хрватске. У реализацији приориотета нагласак је дат на обнову културно забавних вечери које су неколико година заредом окупљале и до 300-ињак учесника. Такође у плану је наставак промовисања литералног и другог стваралаштва чији су аутори са Кордуна и Баније као и сопствена издавачка дјелатност.

Скупштина је усвојила и нови Статут Завичајног клуба, а изабрала је и статутарна тијела неопходна за успјешан рад. За предсједника је поново изабран Богдан Ркман, потпредсједник је Ђорђе Мацут. Једногласно су изабрани Управни и Надзорни однор, те секретар Клуба.

Основом члана 15а. Статута, Небојша Војновић акламацијом је изабран за доживотног почасног предсједника Клуба!

Скупштини је присуствовао секретар Заједничког већа општина Винко Лазић којем су чланови Скупштине захвалили на сагласности да Клуб има сједиште на адреси ове централне интитуције српске мањинске сампоуправе на истоку Хрватске.

Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић” носи име једног од политичких првака српске заједнице у Хрватској првих поратних година. Милош Војновић рођен је у Глини 1952. године, одрастао у селу Црни Поток на Кордуну и до краја прекратког живота остао је заљубљеник у Кордун и свој завичај. Умро је уочи Свете Петке 2002. и на овај велики православни светац сахрањен на вуковарском новом гробљу. Сваке године у организацији Завичајног клуба на дан сахране породица, пријатељи и поштоваоци обиласком гроба евоцирају и чувају сјећање на његов живот и дјело.

Према процјенама у Вуковару и околини (Борово, Негославци, Шодоловци, Бршадин…) живи око пет хиљада оних који вуку поријекло са Кордуна и Баније. Најинтензивнији период досељавања било је за индустријализације 70-их година прошлога вијека када је комбинат „Борово“ био мека за запошљавање. Други значајан талас досељавања је након Олује августа 1995. Године.

Боро РКМАН

Нема коментара

Напишите коментар