Од страдања Срба из Скелана 30 година

У Скеланима код Сребренице данас је обиљежено 30 година од убиства 69 мјештана овог насеља које су побиле муслиманске јединице из Сребренице 16. јануара 1993. године.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким логорима, а њих четворо још се воде као нестали.

Мост преко којег се цивилно становништво једино могло пребацити и побјећи у Србију у Бајину Башту био је под сталном снајперском ватром, па је у покушају бјекства, на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила.

На скеланском мосту смрти убијени су многи у засједи. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 12 година. Да ли су они били легитимни војни циљ – пита мајка ова два убијена али никад заборављена дјечака.

Страшно је било тог дана, присјећа се Здравко Живановић који је рањен, у Скелане је из неколико праваца из Сребренице упало око 2500 припадника муслиманских оружаних формација.

– Нисмо имали куда. Борили смо се колико смо могли – истакао је Здравко Живановић из Скелана.

Бранимир Којић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница истакао је да је народ побијен само зато што је био православни.

– Нека је на част ономе ко ћути јер су и дјеца убијана, а ми сви знамо ко их је убио, сви су уплетени и тужилаштво које не процесуира – поручио је Младен Грујичић начелник општине Сребреница.

Док је Републике Српске и њених институција, злочин у Скеланима неће бити заборављен, а српски народ никада неће престати тражити правду – поручено је данас у Скеланима .

– Да омладину васпитавамо да никога не мрзи, али да знају за ове погинуле – поручио је Бошко Томић изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић рекао је да Српска никада неће одустати од борбе за истину и правду када је ријеч о злочинима које су припадинци такозване Армије БиХ починиле над Србима у Скеланима код Сребренице, а за које нико није одговарао.

– Ако овоземаљски суд не казни злочинце, они неће побјећи од Божјег суда и казне – рекао је Ранкић.

Данас су се код Централног спомен обиљежја окупили многобројни чланови породица погинулих, делегације И пријетељи положивши вјенце на мјесту гдје је исклесано 305 имена, страдалих у Скеланима од 92. до 95. године.

Настављајући етничко чишћење средњег Подриња, јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана.

За овај злочин након 30 година нико није процесуиран.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар