ОДАВНО ЈЕ ЗАСЛУЖИО: Признање „Мајка Србија“ чувару Зејтинлика

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон уручиће сутра у Солуну признање „Мајка Србија“ чувару војничког гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу.

Селаковић је рекао да је Михаиловић изузетно важан за Србију као чувар српског сјећања и мјеста које свједочи шта се српском народу дешавало и кроз шта је прошао да би данас био слободан, живио у Србији и чувао своју сувереност.

Он је навео да ће признање Михаиловићу бити уручено на дан када је потписано примирје у Првом свјетском рату, што је изузетно важан датум.

Селаковић је навео да је за Србију, која је у Првом свјетском рату изгубила 1.247.000 становника и у којој нема мјеста ни породице у којој неко није страдао, сутрашњи дан више дан побједе него што је Дан примирја.

– Ми смо побједници чињеницом да као држава постојимо и даље. Ми смо били осуђени да не постојимо – истакао је Селаковић за ТВ Пинк.

Селаковић ће са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Гујоном данас на свечаности у Министарству спољних послова Србије уручити национална признања и другим лауреатима.

Додјела националних признања за допринос јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори и очување посебности, језика, културе и традиције српског народа у расијању и окружењу ове године се додјељује први пут након 10 година.

Признања се додјељују у неколико категорија, а за животно дјело и несебичну посвећеност јачању српског народа у расијању додељује се признање „Мајка Србија“.

Награда „Слободан Јовановић“ додјељује се за допринос у области политике којим се јача углед и положај Србије и српског народа у региону и свијету, док се награда „Никола Тесла“ додјељује за заслуге постигнуте у области науке којима се промовишу проналазачка достигнућа српских научника.

За допринос у области просвјете и очувања културног, етничког, историјског и вјерског идентитета Срба у дијаспори и региону додјељује се награда „Доситеј Обрадовић“, а признање „Вук Караџић“ за резултате у области његовања српског језика и ћирилице међу Србима у региону и дијаспори.

Искра

Нема коментара

Напишите коментар