Одржан 12. Сански сабор у Старој Пазови

Удружење Сана из Старе Пазове 23. јуна 2018. године, на расаднику Брест у Старој Пазови, организовало је 12. пут своју традиционалну манифестацију Сански сабор. Циљ манифестације је да окупи што више културних прегалаца и ентузијаста, културно-умјетничких друштава и изворних група, који његују, биљеже, представљају и чувају од заборава српску изворну традицију, пјесме, игре и обичаје.

 

Линта: Наши крајеви ће живјети док год знамо ко смо


Посјетиоцима Сабора обратио се народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору Народне Скупштине Србије Миодраг Линта, који је похвалио рад организатора овог скупа и поздравио окупљене.

– Циљ свих нас је да се на овим скуповима окупља што више младих људи поносних на своје поријекло и да кад год је то могуће, обилазимо у стари завичај. Без обзира на границе наши крајеви ће живјети док год знамо ко смо и одакле долазимо – рекао је Линта, који је навео да се Одбор за дијаспору и Србе у региону труди да питање живота Срба у земљама региона постане државно.

 

МАРЈАНОВИЋ: СТАРА ПАЗОВА ПОМАЖЕ ОБНОВУ ЦРКВЕ


Предсједник удружења Сана Бранко Марјановић најавио је да ће захваљујући сарадњи овог удружења и Црвеног крста Србије по први пут сва дјеца у општине Сански Мост 23. јула бити на љетовању у одмаралишту Црвеног крста у Баошићима. Марјановић се посебно захвалио предсједнику општине Ђорђу Радиновићу. Општина Стара Пазова је са 15.000 евра помогла обнову парохијског дома у Дабру, реконтрукцију крова цркве у Санском Мосту и изградњу манастирсксих конака у Босанском Милановцу.

– Жалосно је да поред 50.000 Сањана у расијању црква у Санском Мосту прокишњава – рекао је Марјановић, који је додао да се поред бројних невоља које сналазе српске повратнике забрињава и српска неслога.

– Љутимо се на друге народе што искоришћавају сваку могућност да би остварили неко своје право. Ми смо сами криви што је многима тешко попунити два обрасца и послати их електронским путем и дати свој глас српским представницима на изборима. Послије се чудимо како су то урадила друга два народ, као да је нама неко то бранио – критички се осврнуо Марјановић на немар и нејединство као кључне и честе проблеме српског рода.

 

Богат програм


У склопу манифестације, организована су надметања у традиционалним спортским играма, као што су бацање камена с рамена, скок у даљ и надвлачење конопца. За најмлађе посјетиоце организовано је надметање у трчању у џаку, а ове године по први пут организован је турнир у малом фудбалу и обарање руке.

Својим представљањем културно-умјетнички програм обогатили су чланови КУД-а Соко, изворна група Кордун из Инђије, мушка изворна група Перућићани из Војке и домаћини женска и мушка пјевачка група Удружења Сана. По први пут на сабору се представила млађа пјевачка група Удружења Сана, која је почела са радом у фебруару ове године.

Забавни дио програма на Сабору увеличала је новоформирана крајишка група Принцип, Миленко Крндија и Алекса Будић.

Генерални покровитељ ове манифестације је Општина Стара Пазова, а међу осталим спонзорима су МЗ Стара Пазова, ЈП Чистоћа, расадник Брест Стара Пазова, ћевабџиница Сана и Г. П. Рујан.

Вече прије Сабора, 22. јуна 2018. године, на истом мјесту организована је промоција књиге Сиви капут, истакнутог српског књижевника Михајла Орловића. РСК

 

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА

1. гп Рујан Стара Пазова
2. Селеушки вишебој Алибунар
3. Злаја и Лупус Нова Пазова

МАЛИ ФУДБАЛ

1. Подгрмеч Житиште
2. Злаја и Лупус Нова Пазова
3. Сана Стара Пазова

СКОК У ДАЉ

1. Кукољ Бошко
2. Старчевић Милан
3. Лака Далибор

КАМЕНА С’РАМЕНА

1. Старчевић Милан
2. Стојковић Недељко
3. Крндија Миленко

ОБАРАЊЕ РУКЕ

1. Стојковић Недељко
2. Косовац Марко
3. Дмитровић Саша

ТРЧАЊЕ У ЏАКУ

1. Марјановић Лана
2. Виленица Никола
3. Вукић Душица

Нема коментара

Напишите коментар