Одржан четврти Меморијални турнир „Аврам 2019“ у Старим Бановцима

Четврти по реду Меморијални турнир „Аврам 2019“ одржан је 9. јуна  на стадиону ФК „Дунав“ у Старим Бановцима  у организацији Завичајног удружења Бирач  Дрина.

Циљ турнира је чување сjећања на оснивача и првог предсjедника Удружења, пуковника Миленка Аврамовића , као и међусобно повезивање и подстицај активизма код младих из Србије и Републике Српске.

Турнир је отворен химном Србије, а затим је минутом ћутања одата почаст легенди Бирча и Српске, пуковнику Миленку Аврамовићу.

Учествовало је осам екипа, из општина Бирча биле су екипе  Осмаци, Шековићи, Братунац и Папраћа, а из Србије учествовале су екипе МЗ Стари Бановци, Лукићево, Нова Пазова и екипа Удружења Бирач Дрина.

На почетку се обратио предсjедник Удружења Драго Ашћерић, који је поздравио присутне, захвалио се учесницима и свима који су подржали реализацију турнира, посебно Представништву Рeпублике Српске у Србији, Мјесној заједници Стари Бановци, као и спонзорима и донаторима турнира.

Ашћерић је рекао да је резултат у другом плану, позвао на фер игру, нагласивши да је циљ дружење и јачање веза Републике Србије и Републике Српске.

Присутнима се затим обратио предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону  у Скупштини Србије, који се захвалио домаћинима на позиву и одао признање Удружењу Бирач  због организације оваквог турнира који је посвећен пуковнику Аврамовићу који је био свестрана личност и иза себе оставио и капитално дјело роман „Мајка“ који говори о ратним збивањима деведесетих година н простору Републике Српске и БиХ. Линта је истакао да овакви догађаји јачају национално и духовно јединство српског народа без обзира на границе.

„Треба да будемо поносни на своје српско име,српски језик- ћирилицу, да поштујемо своју Српску православну цркву и да његујемо културу сјећања на страдале Србе у 20. вијеку, а посебно на геноцид у злогласној НДХ“, поручио је Линта.

Отварању турнира испред Представништва Републике Српске у Србији присуствовао је Бранко Ковачевић.

Учесници турнира такмичили су се у четири дисциплине,  малом фудбалу, шаху, бацању камена с рамена и надвлачењу конопца.

Побjеднички пехар у малом фудбалу узела је екипа Бирач Дрина који им је симболично уручила супруга покојног пуковника Аврамовића Смиљана Аврамовић, друго мјесто припало је екипи Братунац, а трећи су били Стари Бановци. Медаљу за најбољег играча турнирa освојио је Горан Јеркић, а за најбољег стрелца проглашен је Никола Дивац.

У надвлачењу конопца екипа Шековића  освојила је прво мjесто, други су били Стари Бановци, а трећи екипа Лукићева.

Побједу у шаху однио је Брано Делић, други је био Милан Савић, а трећи Ашћерић Милан.

Камена с рамена најдаље је бацио Ашћерић Милош, други је био Ашћерић Милан, а трећи Казановић Љубомир.

За све учеснике и госте после спортског дијела дана приређен је ручак у ресторану  ФК „Дунав“ гдје је дружење настављено уз музику.

Како је речено од стране организатора, овај турнир подржали су многи спонзори, „Coca-Cola“, „Енергодрагон“ из Батајнице, маркети „Венера“ из Београда, пекара „Сунце“ из Београда, уз подршку Представништва РС у Србији на челу са директором Млађеном Цицовићем, МЗ Стари Бановци на челу са предсjедником Радиславом Савићем, као  и читавог Управног Одбора Удружења.

Meдијски спонзор Меморијалнoг турнирa „Аврам 2018“ било је Српско Коло, бесплатни мјесечни лист на ћирилици и ијекавском нарјечју, који прати теме Срба поријеклом западно од Дрине и Дунава.

Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар