moropolocani 1

Одржан Други зимски сабор Морполачана

„Завичајно удружење-Морполача“ организовало је у суботу 2. априла 2016. године Други зимски сабор Морполачана у хотелу Новела Уно у Новим Бановцима. У званичном дијелу програма наступили су драмски умјетник Љубa Манасијевић; млади гуслари Алекса Рончевић из Гацка и Петар Манојловић из села Ивошевци, код Книна који су из школе гуслала Сандић и бивша учитељица из села Бранка Мандић која је читала своје пјесме. Поред тога, одржано је занимљиво такмичење за најбољу лаж а медаљу за прво мјесто освојио је Младен Шкорић. Ово традиционално такмичење започето је у засеоку Павићи у првој половини 20 вијека, а касније су га преузели земљаци из засеока Клеути. Посебне симпатије присутних изазвао је легенда села Морполача Гојко Томасовић, звани Дрога, који је био човјек испред свог времена. У његову част Вишња Клеут је написала пјесму под називом „Одај Маро одај“. Дружењу Морполачана присуствовали су, између осталих, познати гуслар Вукојица Сандић и народни посланици Небојша Берић, Милан Ђурица и Миодраг Линта који је земљаке упознао са акцијом евидентирања уништене и отете имовине. Присутне су забављали крајишки пјевачи Милорад Гагић и Миле Делија, као и група Коријени. Током дружења Морполачана подијељени су примјерци јединог листа у Србији који се бави проблематиком Срба из региона Српско Коло.

Село Морполача се налази око 11 км источно од Станковаца, а од Бенковца око 19 км југоисточно. Поред Морполаче пролази ауто-пут. Насеље се до распада Југославије 1991. године налазило у некадашњој великој општини Бенковац a сада је дио општине Станковци. Уочи светог Илије 2015. године, владика далматински Фотије је освештао крст висок 6,5 метара, који је постављен на сеоском гробљу. Крст су подигли протјерани Срби и српски повратници уз помоћ цркве. Освећено је и земљиште за изградњу нове цркве Светог Василија Острошког.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2715″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1460311207953″]

Нема коментара

Напишите коментар