Одржан округли сто у Скупштини Града Београда поводом Нацрта Закона о борцима

Крајишки ветерани – борци ДА или НЕ

Удружење расељних и досељених лица Завичај Београд организовало је округли сто под називом Крајишки ветерани – борци Да или Не, коорганизатори су Координација избјеглих и расељених у Србији и Удружење бораца РСК, по пројекту Управе Града Београда, Секретаријата за социјалну заштиту.

Предсједник Координације Милан Жунић се осврнуо на чињеницу да се од 9. децембра 2018. године појавио Нацрт Радне групе, а онда је у јавну расправу пуштен текст Приједлога закона који није израдила та радна група. Све оно што је радна група осмислила стављено је са стране као попратни документ Ставови радне групе и који службено није био дио Нацрта закона на јавним расправама.

– Прије састанка са премијерком Аном Брнабић који смо имали недавно, Министарство нам је доставило сасвим нов Нацрт закона, датиран са 1.8.2019. године. Коначни приједлог закона дефинитивно није верзија која је била на јавној расправи. Овај приједлог Закона је готово идентичан са Нацртом радне групе из децембра 2018. године.

 

– Ниједно конкретно право борци по овом закону немају, сви остали крупни проблеми су остали нерјешени, преко Крајишника, ПТСП-а до евентуално озбиљнијих примања бораца какав имају борци у региону – навео је Жунић.

Шта и ко су наоружани људи на подручју РСК, сада држављани Србије у периоду од 27.4.1992. па до 4.8.1995, пита се Жунић и наглашава да им је важан СТАТУС борца по новом Закону, а не права.

– Како нас властита држава не би законом прогласила терористима, а хоће, ако се усвоји Закон овакав, какав је предложен – закључује Жунић.

Ненад Абрамовић, организатор овог округлог стола, се сложио са наводима Жунића и додао да се овај Закон коси и са Уставом Републике Србије гдје су сви грађани пред законом исти.

– Не могу да разумијем организације ветерана и бораца којима овај закон одговара – наводи Абрамовић.

Миле Боснић, предсједник Удружења Срба Крајишник наводи да је врло јасно да они нису никакви побуњеници ни окупатори.

– Ми смо само бранили уставни поредак и територијални интегритет СФРЈ. Бранили смо Устав СФРЈ као констутивни народ на земљи која је катастарски и грунтовно наша. Били смо присиљени да бранимо Међународно право, Хрвати су прекршили Венсов план, Србија није извршила свој дио обавеза. Остали смо једини губитници. Осјећам се тужно и ружно да смо једини страдалници у овој ружној причи, ми Срби из РСК. Изгубили смо сва права, домове. За мене је морални чин, дати борцима статус – рекао је Миле Боснић.

Драгомир Лалић из Отаџбинског покрета из Новог Сада је нагласио да је Нацрт закона добар, али нажалост за борце није добар, јер их нема у нацрту.

– Ми смо из Новог Сада послали Декларацију о правима бораца, инвалидима и цивилним инвалидима рата и члановима њихових породица и Писмо и упутили предсједници Скупштине Маји Гојковић, предсједници Владе Ани Брнабић и предсједнику Александру Вучићу.

Државни секретар Ненад Нерић је нагласио да је једини лимит био при изради Нацрта, финансијске могућности Републике Србије и да буде у контексту Међународног права.

– Питање бораца у свој овој регулативи која постоји данас није рјешено – рекао је Нерић и додао да постоји проблем што још увијек нема конкретног податка колико је укупно бораца.

Предсједник Удружења бораца РСК Милан Гаћеша је навео да се Србија крајње некоректно односи према онима који су пролијевали своју крв и давали своје животе.

– Ако Скупштина Србије усвоји овај Приједлог Закона, моји саборци и ја постаћемо терористи по закону властите државе. Када смо били на састанку са премијерком речено нам је да Хрватска једва чека да Србија у закон убаци борце из РСК, јер ће на тај начин Србија признати да је била агресор. Ми у то не вјерујемо, јер како онда хрватски Закон о бранитељима даје својим борцима и припадницима ХВО својство бранитеља, а борили су се на подручју Босне и Херцеговине, односно изван Хрватске.

Сви учесници овог Округлог стола су били видно разочарани да након 13 јавних расправа, борци Републике Српске Крајине нису уврштени у овај Приједлог Закона о борцима. Оно што они траже је прије свега СТАТУС борца.

 

Састанку су присуствовали: Удружење Завичај Инфо, Удружење Координација, Удружење бораца Крајине, Удружење Отаџбински покрет,  Удружење Крајишника Србије, Удружење ДАХ, Удружење Савез ветерана Србије, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, Удружење особа са инвалидитетом, Удружење Крајишки Привредник, Савез Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих покрајине Војводине,  Удружење Патриотски фронт, Удружење Крајишки Демократски форум, Удружење бораца Кордуна, Удружење ратних војних инвалида Стари Град, Удружење бораца Седме Банијске дивизије, Удружење Ратних војних инвалида Гроцке,  Удружење Врбичана Призрен, Завичајно удружење Билогора Нови Сад,  Удружење пензионера Мали Мокри Луг,  Демократски савез Срба,  Удружење Ветерана ЈСО ,учесника рата и пријатеља 1991–1999, Савез Борачких организација Србије – САБОР, Унија ратних ветерана Београд и портал Завичај Инфо.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар