udruzenjegrmec1

Одржан састанак Миодрага Линте и његових сарадника Миле Шапића и Горана Николаша са члановима Завичајног удружења Сањана „Грмеч“ у Бања Луци

Непосредно након завршетка прославе Дана Републике Српске у Бања Луци, предсjедник Савеза Срба у региону Миодраг Линта сусреo се са члановима Завичајног удружењe Сањана – Грмеч у Бања Луци. Састанку су присуствовали предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић и предсједник Удружења „Крајина“ из Врбаса Горан Николаш. Исред Удружења били су присутни предсједница Александра Рибић Стојаковић, чланови Драган Срдић, Бранислав Мартић, Милан Дашић, Дејан Рунић, Милкан Врућинић и други. Присутни чланови су упознали госте са историјатом удружења.

Завичајно удружењe Сањана – Грмеч основано је 4. новембра 2013. године. По ријечима чланова овог удружења велики највећи проблем представља чињеница да општина Сански Мост припада Федерацији БиХ, па самим тим није много интересантна инсистуцијама РС. То посебно чуди, обзиром да је ријеч о општини која се граничи са Бањалуком и удаљена је на свега 50 км од западне српске престонице. Својим геостратешким положајем са осјетно мањим бројим становника ова општина има посебан значај.

На другој страни српски повратници су суочени и са маћехинским односом власти Федерације БиХ, па једини ослонац могу да имају у свом раду. Број Срба у овој општини драматично је опао, са некадашњих 30.000 сведен данас на овом простору живи тек негдје око хиљаду лица српске навионалности. Охрабрује податак да је земљиште већим дијелом и данас српско. Један од стратешких задатака које је Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ наметнуло себи је управо спријечавање продаје српске земље. Па тако кад се прочује да је нека земља на продају удружење покушава да купца нађе међу Србима. Са пуно енергије и добре воље ово Удружење је организовало неколико радних акција. Тако је стотињак чланова Удружења и њихових пријатеља учествовало у чишћењу и сређивања терена у Кљевцима, Лужанима, Милановцу.

Грмечка корида на Међеђем брду је посебна тема. Удружење је, у више радних акција, искрчило терен и настојаће у наредном периоду за започне поново њено редовно годишње одржавање

Поред пакетића који се дијеле дјеци на велике српске светковине, удружење се труди да помогне земљорадницима. Јесенас су српским повратницима подијелили 6000 литара нафте даровали сјеме разних пољопривредних култура уз обећање да ће им потражити купце у Бањалуци кад дође вријеме жетве. Спомен-подручје Шушњар је посебна емоција за све Сањане. Ријеч је о гробљу и меморијалном центру жртава усташког покоља који се десио 2. августа 1941. током Другог свјетског рата. Усташе су тада извршиле покољ 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба из региона, изразио је задовољство због овог сусрета и предложио да делегација Удружења посјети Скупштину Србије а истовремено да се организују састанци са представницима Привреднe коморe Србије и Градa Београдa и на тај начин покуша успоставити конкретнијa сарадњa. Линта је упознао присутне чланове Удружењa са акцијом Савеза Срба из региона око пописа отете, оштећене и уништене српске имовине, као и са првим бројем листа Српско Коло.

Домаћини су предсједнику Савеза Срба из региона уручили пригодне поклоне, тако је од аутора Милана Дашића добио књигу “Поетски помен на Шушњару”, као и капитално дјело “Из колијевке у Јасеновац”. Бранислав Мартић поклонио је и једну од најтраженијих књига у бањалучким књижарама “Кљевци кроз историју”, а као сувенир из Бањалуке сви гости су добили мајицу и капу са мотивима Грмечке кориде.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“1955″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1452642142763″]
Нема коментара

Напишите коментар