Мацура

Одржан трећи Сабор Мацура у Београду

Више од 350 људи, Мацура из Северне Далмације, Републике Српске, Србије, Словеније, као и других земаља источне Европе окупило се 30. септембра у београдском Центру „Сава“ на трећем по реду Сабору Мацура.  Скуп је организован под покровитељством Oрганизационог одбора који чине Миливој Мацура, Славко Мацура и старjешина Сабора Милош Мацура.

Први дио програма  био је посвећен одласку у Храм Светог Саве на Врачару, гдје је служен парастос за Мацуре који више нису међу живима, посебно многобројне настрадале од усташке руке током Другог свјетског рата и у логору Јасеновац, као и ’90-их година током грађанског рата на тлу тадашње Југославије.

Програм Сабора настављен је у ресторану Центра „Сава“, гдје се присутнима обратио старјешина Милош Мацура обавјештавајући их о активностима „Мацура“ у протеклих годину дана и плановима за наредни период. „Посебно значајан допринос  дали су и на овогодишњем скупу Мацуре из Пољске, у повезивању са саплеменицима из овог дијела Европе“, нагласио је старјешина скупа.„Мацуре нису само они који носе ово презиме већ сви они који се осећају Мацурама независно како се данас презивају и како се национално декларишу. Наши преци су прије скоро 500 годинa почели постепено да напуштају Црну Гору разјединивши се за сва времена.  Дошло је вријеме да направимо корак у супротном смјеру како бисмо опет били ближи једни другима“,наведено је на почетку програма.

Мацуре су, сада већ традиционално,  имали прилику да виде и богат културно-умјетнички програм различитих извођача из Далмације и Србије. Наступио је КУД Буковица Кистање, који су одиграли „Глуво коло“ и представили како је изгледала буковичка свадба у стара времена.

„Окупљени су имали прилику да стекну нова сазнања о свом поријеклу, да се упознају и разговарају са својим саплеменицима“, рекао је Милош Мацура, говорећи о циљевима оваквих окупљања. „Наш циљ је, прије свега, окупљање припадника мацурског рода из Сјеверне Далмације, Републике Српске, Србије и других земаља источне Европе, као и истраживање поријекла и историје. Први корак у свеобухватном истраживању поријекла нашег племена представља књига о Мацурама, објављена 2014. године, коју су на основу историјских списа, генетичке генеалогије и народног предања написали Дејан Вујанић, Синиша Јерковић, Александар Маринковић и Јовица Кртинић. Осим књиге, већ четири године постоји и портал „Мацуре“ и странице на Фејсбуку и Инстаграму које уређује наш Филип Мацура, а гдје је могуће пратити све наше активности“, навео је Милош, старјешина Сабора и идејни творац овог великог пројекта.

„Мацуре су развили и свој грб на коме се издвајају три сегмента – на првом је архангел Михаило, крсна слава свих Мацура, на другом су 4 оцила, симбол српства, а на последњем је црногорска планина Комови – постојбина племена Мацуре“, како је он објаснио.

О плановима за наредни период  Милош Мацура је казао да планирају  формирање формалног удружења грађана путем којег би било настављено очување мацурске културне баштине и духа, и интензивирано повезивање са Мацурама из источноевропских земаља.

„Такође, оснивањем различитих секција унутар удружења планирамо да пружимо подршку и помоћ припадницима мацурског рода преношењем знања, давањем смерница и савjета. Колико можемо да помогнемо једни другима“, закључио је он.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар