Одржана девета Ђедова косидба у Вргинмосту

У Вргинмосту на Кордуну је два дана послије Видовдана тј. 30. јуна одржана традиционална културна манифестација „Ђедова косидба“.

Нажалост због упорне кише, први пут од 2010. када Је почела ова културна приредба, ове године кошња није одржана. Али јесте богат културно умјетнички програм. Умјесто како је планирано на отвореној позорници у центру мјеста, програм је одржан у вргомоском дому културе.

Манифестацији су присуствовали начелник опћине Гвозд Милан Врга, предсједник Српског културног друштва „Просвјета“ Миле Радовић, генерални секретар Друштва Слободан Живковић, Станко Јањић представник Српског народног вијећа из Загреба и бројни други узваници.

Пред тристотињак посматрача наступило је девет културно-умјетничких друштава, углавном пододбора „Просвјете“. Представљено је 15-ак кореографија које су извели фолклораши из Крњака, Војнића, Огулина, Вишкова, Малог Градца, Ријеке, Јабуковца, Костајнице и домаћина Вргинмоста. Посебно поздрављен је наступ пјевачке групе „Бански соколови“ из Костајнице у Републици Српској. Наступили су и најмлађи фолклораши и дјечјег вртића.

Сенка Цревар, предсједница пододбора „Просвјете“ у Вргинмосту изразила је задовољство бројем учесника и публике, те укупном атмосфером у дворани. Као и сви присутни жалосна је што због кише није се могла приказати и сама кошња и осјетити атмосфера која враћа у стара времена када су младићи, кордунашки мужеви и ђедови косили, а дјевојке и жене им у „повразачама“ (тканина у којој се носила посуда са храном увезана у четири ћошка оп.а.) са свитком (подметач који се стављао на главу да посуда не спадне и не жуља оп.а.) на глави носиле „жгањце са скорупом“! Остаје нада да ће нагодину девета кошња имати боље метеоролошке прилике.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар