Oдржана трибина у мјесту Елемир, поред Зрењанина, на тему регистрацијe имовине у Федерацији БиХ

У мјесту Елемир, поред Зрењанина, дана 4. маја одржана је трибина  на тему регистрацијe имовине у Федерацији БиХ.  Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упознао је присутне земљаке да је главни циљ пројекта регистрације имовине замјена старих земљишњих књига са новим.  Закон о земљишној књизи у Федерацији БиХ је дискриминаторски у односу на Закон који се примјењује у Републици Српској по коме се Бошњаци и остали  грађани који су напустили ове просторе мораjу бити директно контактирани да регулишу своја права на имовину.  С друге стране,  у Федерацији БиХ  надлежни опшрински судови расписују  јавни позив у службеним новинама и два дневна листа која излазе у Сарајеву (Вечерњи лист и Дневни Аваз) на који би Срби и остали грађани требало да се одазову  и пријаве своја права на  имовину у нове земљишне књиге. Jaсно је да готово нико од Срба не чита скужбене неновине и наведене дневне новине.

Линта je нагласио да је у  броју 24 Српског кола под насловом „Сачувајмо српску земљу и објекте у Федерацији БиХ“, опширно описано све оно што би наши земљаци требало да знају како би пријавили и уписали своју имовину, ма гдје се они налазили. Детаљно је говорио о законским роковима нагласивши да је већ у 56 катастарских општина истекло вријеме за пријаву oд годину дана, али да се не губи право на имовину. Држава је дужна да то уради сама или да препише стање из старе земљишне књиге. Након истека рока свако мора да плати најмање 600 КМ, какo би уписао своја права у нву земљишну књигу.

Све детаљне информације се налазе на сајту Савеза Срба из региона. Oрганизатори трибине били су Александар Ђурић и Владимир Бурсаћ заједно са Удружењем  Срба крајишника из општина Федерације БиХ на челу са Драганом Дивјаком.

                                                                                        Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар