Oдржана трибина у Зрењанину  поводом  регистрацијe  некретнина у Федерацији БиХ

У Зрењанину је  4. маја одржана трибина  поводом  регистрацијe  некретнина у Федерацији БиХ.  Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упознао је присутне земљаке да је главни циљ пројекта регистрације имовине у Федерацији БиХ замјена старих земљишњих књига са новим.  Концепт који спроводи федерална власт је дискриминаторски у односу на Закон о премјеру и катастру који се примјењује у Републици Српској. За разлику од њега гдје сви њени грађани који су напустили ове просторе мораju бити директно контактирани,  oпштински судови у  Федерацији БиХ  oбјављују  јавнe позивe у службеним новинама и два дневна листа.  На њих би требало да се одазову сви они који своју имовину треба да упишу у нове земљишне књиге у земљишнокњижним канцеларијама у Федерацији БиХ.  У питању су двоструки стандарди.

Линта je нагласио да је у  броју 24 Српског кола под насловом „Сачувајмо српску земљу и објекте у Федерацији БиХ“, опширно описано све оно што би наши земљаци требало да знају како би пријавили и уписали своју имовину, ма гдје се они налазили. Детаљно је говорио о законским роковима нагласивши да је већ у 56 катастарских општина истекло вријеме за пријаву oд годину дана, али да се не губи право на имовину. Држава је дужна да то уради сама или да препише стање из старе земљишне књиге. Након истека рока свако мора да плати најмање 600 КМ, какo би уписао своја права у нву земљишну књигу.

Taкође, Линта је говорио и о институту државнине, односно досијелости (члан 58 Закона o стварним правима), по коме, ако неко десет година обрађује вашу земљу, а ви то знате, он је уз ту тврдњу и два свједока може уписати у земљишне књиге на своје име. Ако власник не зна да му неко обрађује земљу, онда је поступак исти, али је рок 20 година. Власник земље може да ово спријeчи тако што ће, код надлежног суда, поднијети тужбу против онога који му обрађује земљу, чиме узурпатор одмах губи било какво право на присвајање његове земље.

Све детаљне информације се налазе на сајту Савеза Срба из региона. Oрганизатори трибине били су Александар Ђурић и Владимир Бурсаћ заједно са Удружењем  Срба крајишника из општина Федерације БиХ на челу са Драганом Дивјаком.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар