Одржани 17. по реду “Ликовни сусрети на Банији”

Пододбор Петриња СКД „Просвјета“ под покровитељством Града Петриње организирао је протеклог викенда 17. по реду културну манифестацију под називом ‘Ликовни сусрети на Банији“. Три сликарска дана одвијала су се на различитим локацијама у Петрињи, Моштаници и Бресту гдје су судионици уживали у природним љепотама Баније.

„Настављамо с одржавањем традиционалних „Ликовних сусрета на Банији“ које организирамо већ 17. пут. Ове године први пута то организирамо у три дана, тако да нам се сликари боље осјећају, да се могу опустити и да можемо промијенити локације и средине у којима ће сликати. По први пут слика се у галерији „Крсто Хегедушић“ и врло је угодно. Слика се у галеријском подруму, али и на неколико локација у парку. Ове године нам је дошло седамнаест сликара. Требало их је доћи и више, али и ово је исто тако лијеп број. Ове године имамо и троје младих сликара – два младића и једну дјевојчицу која се укључила у сликање, што нам је посебно драго. Теме и мотиви су наравно различити – од нашег градског парка, преко цвијећа до разних других мотива Петриње“, рекла је Мара Вилус, предсједница СКД „Просвјета“ Пододбора Петриња.

Један од најмлађих судионика овогодишњих, 17. „Ликовних сусрета на Банији“ је петнаестогодишњи Синиша Матијевић из Крњака.

„Сликам од малена. Заправо, цијели свој живот цртам и сликам, бавим се тиме откако знам за себе. Захваљујући сликању, био сам и на телевизији, судјеловао у различитим талент шоу програмима и задовољан сам и својим радовима и судјеловањем на колонијама и подршком коју имам. Највише волим радити у оловци, а на колонијама најчешће су то уље на платну или акварели, како гдје. Мотиви које сликам овисе о амбијенту у којем се налазим – ако сам у природи, онда наравно сликам природу, ако смо у неком затвореном простору, онда су то некакви мотиви „из главе“ или неки задани мотиви – како кад. Први пут сам у Петрињи и одлично је, стварно сам задовољан и амбијентом за сликање и организацијом“, каже овај млади сликар, преноси портал53.хр.

Осим у природи сликало се по први пут и у простору петрињске Галерије ‘Крсто Хегедушић’ гдје је отворена и изложба досадашњих радова које су створили умјетници на прошлим ‘Ликовним сусретима на Банији’ те ликовним колонијама ‘Јесен у Петрињи’. Изложбу је отворио академски сликар и ликовни педагог Недељко Тинтор, подсјетивши на тројицу преминулих сликара који су редовито судјеловали на овим Ликовним сусретима – Ђорђа Петровића из Карловца, Милоша Поповића из Загреба и Владимира Грегурића из Глине.

У име Града Петриње, судионике „Сусрета“ поздравио је градски вијећник Миле Зубановић.

Мара Вилус, предсједница петрињског пододбора ‘Просвјете’, такође је рекла да сваке године организирају двије овакве сликарске манифестације, а садашња је тридесета по реду у организацији петрињске Просвјете, а под њеним водством. На потпори коју им пружају, захвалила је Граду Петрињи, Савјету за националне мањине РХ и Сисачко-мославачкој жупанији.

Изложба која доноси 44 ликовна рада судионика ранијих „Ликовних сусрета на Банији“ у галерији „Крсто Хегедушић“ може се погледати до 26. јула.

Вест преузета са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар