АКТУЕЛНО:

Одржани протести „Граница постоји“; Грађани поручили: Не дамо да ломе кичму нашем народу и институцијама

Дошли смо овдје да бранимо наше воде, шуме, институције. Никога не провоцирамо, али не дамо своје и свог легално изабраног предсједника, ово су неке од порука које су грађани упутили на мирним протестима, организованим на међуентитетској линији на четири локације.

20.08 – Заједничка порука из Лопара: Нећемо одустати од Републике Српске

20.07 – Екмечић: Нисмо дошли да хушкамо ми смо овдје да бранимо Српску

20.06 – Из Добоја послата порука: Какви будемо данас, бићемо довијека

20.05 – Мирни скуп у Источном Сарајеву; Радановић: Ми смо за мир, али не дозвољавамо удар на институције Српске

18.47 – СТИХОВИМА ВЛАДИКЕ ВЕЛИМИРОВИЋА „СРПСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ“ ЗАВРШЕН СКУП

Глумац из Источног Сарајева Милан Димић казивао је на скупу „Граница постоји“ на међуентитетској граници у Источном Сарајеву стихове пјесме „Српски национализам“ владике Николаја Велимировића.

Стиховима владике Николаја завршен је мирни протест на међуентитетској граници у Источном Сарајеву у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу.

18.46 – Из Добоја послана порука: Какви будемо данас, бићемо довијека

Око 5.000 грађана присуствовало је у добојском насељу Вила на линији разграничења на мирном протесту.

18.45 – Милинковић: Народ је устао против правног насиља

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је током протестног окупљања на ентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да је народ устао против правног насиља и да се мора подвући црта и мирним окупљањем поручити да постоји граница преко које се не може.

18.34 – Цвијановићева, Вулићева, Ковачевић и Амиџић на протесту у Добоју

Цвијановићева послала јасну поруку – aко не може у недемократском Сарајеву, може у слободној Републици Српској.

18.32 – Заједничка порука из Лопара: Нећемо одустати од Републике Српске

– Српски народ је увијек био уз своју државу, јер уколико изгуби њу и своје постојање доводи у питање – поручили су грађани.

18.24 – Мирни протести – Добој, присуствује српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић

18.20 – Авдаловић: Са изабраним званичницима се међународна заједница не може поигравати

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је током протестног окупљања на међуентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да није битан број оних који су на скупу него порука међународној заједници да не могу да излазе из оквира Дејтонског споразума.

18.18 – Екмечић: Нисмо дошли да хушкамо ми смо овдје да бранимо Српску

Нисмо дошли да хушкамо, ми смо овдје да бранимо Републику Српску,, поручио је са мирних протеста Граница постоји из Невесиња Божидар Екмечић, брат погинулог борца.

18.13 – Ћурић: Нас 1.000 из Требиња је на скупу, сутра може бити 20.000

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је са протестног окупљања на ентитетској граници на магистралном путу Мостар-Невесиње да је данас ту дошло око 1.000 Требињаца, а сутра може да буде и преко 20.000 како би поручили да се морају штитити институције Републике Српске.

– Ми смо за Дејтонски мировни споразум да се поштује, као и да се поштује институција предсједника Републике Српске без обзира ко био – рекао је Ћурић.

18.11 – Мирно окупљање у Лопарама.

Додаје, да је гарантовао да ће доћи 8.000 Срба и да неће направити никакав инцидент, али они нису могли гарантовати да ли би се понашали тако и они други који би протестовали због наше мирне шетње.

Ми смо за мир, али нисмо за малтретирање наших људи које врши Суд и Тужилаштво БиХ. То је директан удар на српство преко Дрине. Јер Република Српска је једини гарант да се не може поновити 1941. година – рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

18.00 – Грађани на мирном окупљању у Добоју.

17.51 – Окупљање грађана на путу Невесиње-Мостар.

17.49 – Мирно окупљање у Источном Сарајеву.

17.48 – Екипе РТРС-а на терену широм Српске.

17.46 – Да се ради о једном пузећем државном удару и устоличењу Шмита, у нашој емисији Специјал потврдио је Огњен Тадић, правник и савјетник предсједника Републике Српске.

– Једно удружење грађана из Федерације БиХ у свом ентитету је поднијело захтјев за мирним протестима и није добило дозволу за то. И сада су ти исти показали ко би требао да буде „раја“ у том ентитету. Ово је и питање да ли Сарајево уопште има капацитет да буде главни град БиХ. Ако нису у стању да било коме обезбиједи прилаз Уставном суду БиХ, о чему онда причамо – додао је он.

17.44 – Грађани Републике Српске јасни – О нашој судбини неће одлучивати нико ван Српске!

17.40 – Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић стигли су на мирно окупљање у Источно Сарајево.

17.37 – Овдје је више него јасно да овдје нема ништа од права, већ се ради о политичком прогањању. Није то овдје ново за ове просторе. Сада имамо тзв. високог представника који није добио легитимитет, а поједине стране амбасаде га покушавају одржати на животу. То је довело до високог усијања на простору БиХ. Српска овим мирним окупљањима покушава да скрене пажњу на проблеме у правосуђу – рекао је Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци у емисији Специјал.

17.36 – Мирно окупљање на путу Невесиње-Мостар.

17.30 – УЖИВО – СПЕЦИЈАЛ

Гости Специјала су професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић и правник и савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић.

17.23 – Окупаљње грађана на магистралном путу Прибој-Тузла.

17.20 – Почело мирно окупљање грађана у Источном Сарајеву.

Мирна окупљања грађана можете пратити на нашем порталу из минута у минута.

16.39 – ЕУФОР је данас саопштио да није распоредио додатно особље због протеста који ће данас бити одржани на линији разграничења Републике Српске и ФБиХ ради давања подршке институцијама Републике Српске.

16.11 – На Радио телевизији Републике Српске од 17.30 гледајте Специјал – Граница постоји.

Уз госте у студију, наши репортери извјештаваће са четири локације на међуентитетској линији.

Емисију и преносе окупљања пратите на нашем програму, порталуЈутјубу и Фејсбук страници.

16.06 – Подршка мирним скуповима стиже од борачких организација, студената и младих, радника и политичких странака. Данас ће са међуентитетских линија бити послата јасна порука – „Постоји и Република Српска – иза међуентитетске линије је Федерација БиХ у којој за Србе нема слободе ни правде“.

Бијељина се спрема за мирне протесте. Магистрални пут Бијељина-Тузла у општини Лопаре биће блокиран као и други од 18.00 до 18.30 часова.

У Добоју ће се грађани окупити на међуентитетском разграничењу.

Магистрални пут М17 биће блокиран од 18.00 часова до 18.30 часова.

Саобраћај ће бити блокиран и у Источном Сарајеву и путу Невесиње-Мостар.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар