Одржано IX „Вече Републике Српске“

Традиционална, девета по реду манифестација „Вече Републике Српске“ одржана је синоћ у Сали „Зорица“, у организацији Завичајне заједнице „Република Српска“, из Суботице.

У име организатора манифестације Завичајне заједнице „Република Српска“, госте је поздравио и пожелео им добродошлицу Милорад Ћопић. Присутнима се обратио и свештеник Иван Анђелић који је, преносећи поздраве и благослове свештеног братства из Храма Вазнесења Господњег.

Скупу је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је Завичајна заједница „Република Српска“ једно је од завичајних удружења које настоји да бројним активностима негује и сачува обичаје, традицију и културу свог родног краја, да одржавају и јачају везе с крајем из којег потичу, али и да дају што је могуће већи допринос развоју и промоцији Суботице.

– Град Суботица има изузетну сарадњу са Завичајном заједницом „Република Српска“ и пружа јој подршку, као и свим другим удружењима у нашем граду која се залажу да отргну од заборава сећање на свој завичај. Сарадња Града Суботице изузетно је добра и са Републиком Српском, с тим да је од фебруара 2021. године она интензивирана и подигнута на виши ниво – истакао је Бакић.

Уз констатацију да односи између Републике Србије и Републике Српске никада нису били бољи него данас, градоначелник је рекао да би то требало да буде минта и за наше међусобне односе – на који начин да их одржавамо и развијамо.

– Желим да наставимо са грађењем мостова пријатељства и јачањем заједништва и јединства српског народа са обе стране Дрине. У оваквим и сличним приликама често истичем да су времена у којима живимо тешка за Србију, Републику Српску, за српску Црну Гору и где год се налази наш српски народ – нагласио је градоначелник Бакић.

Девето по реду „Вече Републике Српске“ својим присуством увеличали су и Борислав Максимовић, из Представништва Републике Српске у Србији, Александар Ђедовац, директор Покрајинског фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, генарал Милан Челекетић и председник Савеза српских удружења Северно-бачког округа, Мирослав Каран.

Максимовић је том приликом изјавио да му је част да буде у друштву људи који се труде да очувају кутуру и традицију старог краја.

– Ваша преданост и труд су нам изузетно драгоцени – рекао је Максимовић и исказао спремност Представништва да пружи подршку свим пројектима чији је циљ очување традиције и културе.

 

У културно-метничком делу програма наступили су „Синови Мањаче“ и вокална солисткиња Мирјана Јанус, КУД „Срце Кнешпоља“, „Жубор Врбање“ и Дејан Анђеловић, члан суботичке етно групе „Искон“.

Преузето са: суботица.ком

Нема коментара

Напишите коментар