ОДРЖАНО ЧЕТВРТО ЗАВИЧАЈНО ВЕЧЕ МОСТАРАЦА: Дунавом се орило „Дуни вјетре мало са Неретве“

„Дуни вјетре мало са Неретве“, орило се Дунавом, у суботу 23. априла 2023. године, када је у организацији Удружења Мостараца у култном београдском ресторану Беолидо одржано четврто завичајно вече које су, између осталих, увеличале и фудбалске легенде Иван Ћурковић, Драган Окука и Саво Милошевић.

Поздрављајући окупљене предсједник Благоје Ребић је рекао да је ово Удружење формирано 2016. године са жељом да се Мостарци окупе, друже, размјене мишљења и искуства и бар на тренутак уз носталгичне приче побјегну од свакодневнице.

– Очување културе сјећања и хуманост су основни циљеви удружења и пут на коме би вољели да устрајемо. Међутим, проблеми су бројни – немамо просторије, као ни сигурне изворе финансија због којих није ни могуће реализовати замишљене идеје. Опстајемо захваљујући донацијама добрих људи – рекао је Ребић.

Он је додао да су Мостарци у Србији у контакту са људима из града на Неретви и да се труде да у складу са својим могућностима буду од помоћи.

Ребић је овом приликом позвао све окупљене да 27. маја дођу на Калемегдан испред бисте Алексе Шантића.

– То је дан када ћемо полагањем цвијећа и поетским програмом обиљежити 155 година од рођења највољенијег херцеговачког пјесника.

Као великог и једног од најбољих промотера родног Мостара, Ребић је посебно поздравио фудбалску легенду Ивана Ћурковића који је редован гост на завичајним скуповима.

Ребић је поздравио и предсједнике братских херцеговачких удружења Жарка Ратковића (Удружење Требињаца Јован Дучић), Зорана Јањића (Удружење Невесињаца) и Милана Белог Бјелогрлића (Удружење Херцеговина Зрењанин).

– Испред удружења захваљујем се нашем пријатељу Драгану Окуки на несебичној помоћи у функционисању друштва, као и нашем домаћину Јоци, власнику овог прекрасног објекта.

Удружење Мостараца је ове године наградило студенте, дјецу повратничких породица, која студирају у Србији.

Слободан Аћимовић, из Фонда за дошколовавање младих пољопривредника „Борка Вучић“, уручио je награду Ани Шарић, студенткињи Технолошко-металуршког факултета.

Мирко Вучијак је уручио награду Иринеју Кузману, студенту Факултета техничких наука из Новог Сада.

Благoје Ребић је уручио награду Андреи Лојпур, студенткињи Факултета техничких наука из Новог Сада.

Ребић је умјесто одсутног Риста Фочевића уручио награду и Теи Бурић, студентињи Економског факултета у Новом Саду.

За крај званичног дијела програма присутнима се обратио пријатељ Херцеговине, народни посланик Миодраг Линта који је поручио Мостарцима да његују културу сјећања и никад не одустану од борбе за своја основна људска права.

– Чувајмо мале, а тако темељне вриједности које су успоставили наши преци, а то су међусобно поштовање и уважавање, као и спремност да будемо солидарни и међусобно се помажемо – поручио је Линта.

У културном дијелу програма рођени Мостарац глумац Миљан Прљета казивао је Шантићеве стихове.

Током вечери присутни су могли да погледају изложене сликарске радове Драгана Кунића, Миша Милићевића и секретарке удружења Лепе Марић.

 

У добром расположењу уз игру и пјесму Мостарци су се дружили до касно у ноћ.

Врхунац вечери је достигнут кад се микрофона дохватио и легендарни фудбалер Партизана и репрезентативац Саво Милошевић.

Међу гостима је био и Горислав Папић, уредник емисије „Око“ која се емизује на РТС.

Трифко Ћоровић

Фото: Миле Шапић/Српско коло

Нема коментара

Напишите коментар