Код Банијаца весело и ове године

У ресторану Квин (Queen) у Добановцима 22. априла 2023. године одржано је традиционално Банијско вече. Као и сваке године Банијци су се веселили до дубоко у ноћ. Подијум је у сваком тренутку био пун.

 

Међу гостима су били савјетник предсједника општине Земун Игор Вукчевић, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, члан Вијећа ГО Земун Бошко Радовановић, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, водитељка Хепи телевизије Ирена Јовановић, предсједник Удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна Петар Шаула, потпредсједник Завичајног удружења Славонија у срцу Никола Малетић.

Присутнима се обратио Бошко Радовановић поздравио је све присутне у име предсједника општине Гаврила Ковачевића.

– Желим да ово вече, али и свако ваше дружење прође у лијепом расположењу и дружењу у здрављу и весељу.

Предсједник Удружења Банијаца Мирослав Ковјанић захвалио се свима што су дошли у оволиком броју на Банијско вече.

– Овом приликом желим да апелујем на све вас да управо ми морамо бити чувари наше културе, традиције и обичаја, и да то пренесемо на наше млађе генерације. Да знају сутра ко су, шта су, од кога су потекли и гдје су им коријени. Завичајно удружење Банијаца се труди и ради на томе, наставићемо и даље.

Ковјанић се захвалио свим члановима удружења који су све ове године вриједно радили, пуно тога се одрекли да би били гдје су данас.

– Желим да вас позовем на још једно наше дружење које ће бити 11. јуна на Бусијама, то је Крајишки откос  – Сабор Крајишника. Дођите да се дружимо.

Овом приликом је Мирослав Ковјанић уручио чланску карту Удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније водитељки Ирени Јовановић са којом Банијци сарађују успјешно већ дуже вријеме.

– Са Банијцима ми је увијек весело, увијек сте расположени, пуни енергије и харизме и то очекујем и вечерас. Сви сјајно изгледате, осјећам позитивну енергију код свих вас, и биће ово журка за памћење и велика ми је част што сам овдје са нама.

Чланску карту ЗУ Банијаца је требао да добије и уредник и водитељ Марко Долош који није могао да присуствује Вечери Банијаца, као и глумац и водитељ Срђан Јовановић и Банијка Жељка Савудрић.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да су Срби са подручја Баније, други крајишки Срби и Срби са подручја Федерације БиХ доживјелиу катастрофу јер су протјерани са вијековних огњишта.

– Међутим, нису клонули духом, показали су невиђену снагу, енергију, вољу, жељу да обезбиједе егзистенцију себи и својим породицама. При томе нису заборавили своје обичаје, своју традицију, своју културу што доказује и ово предивно Банијско вече.

Линта је истакао да је посебно важно да сви заједно чувају српски језик, своје ћирилично писмо, да се окупљају око Српске православне цркве, да славе крсну славу и његују сјећање на страдале сународнике у Првом и Другом свјетском рату и ратовима деведесетих година који су убијани само зато што су Срби.

Треба да његујемо вриједности које су његовали наши очеви, дједови и чукундједови. То значи да се међусобно поштујемо, уважавамо и међусобно помажемо.

Програм су водили шармантни водитељски пар – потпредсједница Завичајног удружења Банијаца Даница Дана Богдановић и потпредсједник Управног одбора ЗУ Банијаца Далибор Јелић.

Госте је до јутарњих часова забављао Ранко Станић Џими са својим бендом.

 

Како Банијци чувају традицију, а и преносе је на млађа покољења показали су изванредне мушка и женска пјевачка група Удружења Банијаца, као и дјечја секција фолкорне група коју води Мира Јанузовић. Један дио чланица ове дјечје фолклорне групе има наступ у Бањалуци.

 

Најсрећнији су на томболи освојили богате награде које су донирали многобројни спонзори – Игра меморије – Завичајно удружење Банијаца, Мајице –  ППГ Рујевац, Жртве рата на Банији 1991 –1995  – Завичајно удружење Банијаца, Мајице Бетекс , текстил Беић Рума, Наша домаћа – Роберт Месар, Центрирање трапа – Ауто продукт Инђија,  Викенд преноћиште за двије особе – Етно кућа Код таште Врдник, Наша домаћа  Дуња у злату – Роберт Месар,  Апартман за четири особе, Викенд на Златибору, комплекс Титова Вила Апартмани четворка, FOX TВ 43  Крома ЛТД

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар