У Београду одржана Међународна научна конференција о Јасеновцу

У Београду је 22.и 23. априла одржана Међународна научна конференција „Одјеци Јасеновца – Сагласни и несагласни наративи“.

Била је то 21. по реду годишња конференција коју Институт за истраживање Јасеновца из Њујорка организује у знак сећања на жртве троструког геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Ове комеморативне конференције су двадесет  година одржаване у Њујорку, и ово је први пут да су се учесници окупили у главном граду Србије.

О различитим аспектима историје страдања стотина хиљада недужних људи у НДХ и култури сећања на њих, говорили су доајени међу историчарима из Србије, академик др Василије Крестић и војни историчар магистар Антун Милетић, као и истакнути стручњаци из иностранства др Гидеон Грајф (Израел), др Рори Јеоманс (Велика Британија), др Јелена Гускова (Русија), др Урлих Шнајдер (Немачка), др Нисан Шарифи (Израел), др Норман Марковић (САД).

Култури сећања била је посвећена посебна пажња у излагањима др Душана Басташића из Републике Српске, Александра Нећака и Ненада Фогела из Србије, Авија Мизрахија и Катрин Коршус из САД.

Учесници Конференције су усвојили Резолуцију од 7 тачака.

Резолуција Међународне конференције о Геноциду у фашистичкој Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата одржане под насловом  «Одјеци Јасеновца – Сагласни и супротстављени наративи», усвојена 23. априла 2023 године, у Београду

Ми, учесници ове историјске и прве међународне научне  конференције одржане у Србији на тему злочина Геноцида у Независној Држави Хрватској, независно организоване од стране Института за истраживање Јасеновца, потврђујемо и прихватамо следеће  основне принципе:

Ми полазимо од става да сврхе и принципи заштићени Универзалном декларацијом о људским правима од 10 децембра 1948. године, која проглашава да сва људска бића имају једнака и неотуђива права и слободе и да су то темељи правде и мира у свету, те да је непоштовање ових права и слобода резултирало варварским злочинима геноцида почињеног за време Холокауста;

И ми  потврђујемо и подсећамо свет да су се највећи злочини геноцида  икад почињени у историји Балкана догодили у нацистичкој марионетској држави познатој као „Независна  Држава Хрватска,“ под влашћу хрватских фашиста познатих као усташе, а против целокупних популација Срба, Јевреја и Рома на тој територији;

И препознајући енормност злочина извршених од стране хрватског усташког режима широм територије којом је владао, а посебно у злогласном логору смрти познатом као Јасеновац, који у историји Холокауста заслужује да буде упоређен са логорима истребљења у Пољској;

Препознајући и дубоко забринути због пропуста неких у међународној заједници да адекватно признају ове злочине, као што препознајемо и да постоје они који желе да потпуно избришу  ове злочине геноцида из историје, ми иницирамо и афирмишемо следећих седам тачака:

Тачка # 1:

Ова Конференција сматра да 22.април од сада треба да буде проглашен и широм света признат као Међународни Дан  комеморације жртава Јасеновца.

Тачка # 2:

Ова Конференција је одлучна у ставу да репарације морају бити исплаћене свим групама жртава Холокауста у окупираној Југославији, укључујући групе виктимизиране од стране Независне Државе Хрватске.

Тачка # 3:

Ова Конференција је одлучна у ставу да ратни хрватски надбискуп, Алојзије Степинац, не треба да буде рехабилитован, и да колаборација католичког клера у Холокаусту мора бити пажљиво проучена у целини.

Тачка # 4:

Ова Конференција је одлучна у ставу да све апологете и промотери усташке идеологије или било којег другог облика фашизма и нацизма, треба да буду енергично разоткривени и осуђени.

Тачка # 5:

Ова конференција позива Уједињене нације, све Холокауст организације, све јеврејске организације, све организације бораца за људска права и слободе, као и владе, да се супротсставе и да осуде преименовања улица и других јавних места ради глорификације усташког покрета, те да забране употребу усташких симбола и поздрава,  као и свих других фашистичкиј и нацистичких поздрава, посебно на местима која обележавају Геноцид Јевреја, Рома и Срба.

Тачка # 6:

Ова Конференција осуђује инструментализацију,релативизацију, и изнад свега, минимализацију броја жртава Геноцида у Јасеновцу и у  Независној Држави Хрватској. Залажемо се за примену најбољих пракси у историјским истраживањима и одбацујемо журбу појединаца или организација, фокусираних на бројеве, да донесу одлуку о томе која ће се процена броја жртава од сада сматрати политички коректном. Исто тако, осуђујемо употребу ове теме као диверзионе тактике у политичким расправама које настоје да порекну или умање злочине Геноцида које је починио усташки режим.

Тачка бр. 7:

Ова конференција осуђује свакo прикривање информација о троструком геноциду  почињеном у периоду 1941-1945 у Независној Држави Хрватској и упорно одбијање да се отворе архиви који још увек под ознаком тајности чувају документа о њему и позива све државне, црквене  и приватне институције и организације  широм света да у потпуности отворе и учине доступним стручној и широј јавности све архивске документе од значаја за даља истраживања троструког усташког геноцида.

Извор: Нада Љубић – Организациони Одбор конференције

Нема коментара

Напишите коментар