Одржано крајишко вече у Брчком

У организацији Завичајног Удружења Крајишника „Гора“ из Брчког, 9.септембра 2018. године у вечерњим сатима, одржано је треће по реду Крајишко вече у овом граду. Крајишко вече представља настојања да кроз окупљање, дружење, пјесму и весеље присјетимо се неких ранијих времена, наших обичаја и традиције, крајишких сијела и прела и да све то на овакав начин отргнемо од заборава.

Завичајно Удружење Крајишника „Гора“ из Брчког, званично је регистровано у марту 2018.године, и окупља чланове који су родом из Крајине. Удружење је у овом кратком периоду од оснивања имало низ активности, од којих су најважније организовање хуманитарних активности, путовања у Крајину и дружења у Брчком. Тренутно најважнија активност Удружења јесте покретање акције прикупљања средстава за обнову Цркве Успења Пресвете Богородице у Јајцу, која је у протеклом рату, минирана и срушена до темеља.

За ову прилику из Језера код Јајца, је дошао протојереј Миладин Самарџић који администрира парохијом у Јајцу и Доњем Вакуфу.

Најзаслужнији за организацију и одржавање Крајишке вечери у Брчком јесте доктор Радивоје Ковач. Ово је била прилика да се захвали представницима власти Брчко Дистрикта који су заслужни за финанцијску подршку, на челу са градоначелником Синишом Милићем.

Након обраћања и прочитане молитве од стране надлежног свештеника проте Жељка Ђурице услиједила је вечера. За пригодан програм у наставку вечери заслужни су били Крајишка група Лазо и Гоци и Ружица Пејић Рушка.

Свим гостима и људима који су заслужни за организацију ове Крајишке бечери, Удружења Крајишника „Гора“ из Брчког остаје неизмјерно захвално.

 

Нема коментара

Напишите коментар