Одржано шесто завичајно вече Удружења Бирач Дрина у Београду

Завичајно удружење Бирач Дрина у Београду по шести пут је 17. марта 2018. године окупило земљаке у препуној сали ресторана „Интер- Холивуд“ на Лединама у Београду. Око хиљаду Бирчака и Подрињаца нашло се на једном мјесту и уз пјесму и игру веселило до касно у ноћ.

Програм вечери почео је наступом Културно- умјетничког друштва „Свети деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице који су се представили играма из завичаја.

Госте је како доликује поздравио домаћин вечери, Драго Ашћерић, предсједник Удружења Бирач Дрина, који није крио задовољство што се у сали тражила столица више.

„Циљ вечерашњег дружења, као и циљ рада и постојања Удружења је очување економских, културних, спортских и других веза са завичајем, Бирчем и Средњим Подрињем, са седам општина које територијално покривамо својим радом. То су Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Шековићи, Осмаци и Зворник. Такође циљ нам је међусобно повезивање и јачање веза Републике Српске и Србије, а сви ви који сте вечерас присутни доприносите остваривању тог циља и зато вам се свима захваљујем“, истакао је Ашћерић.

Он је затим поздравио угледне званице међу којима су били Дарко Младић, син генерала Ратка Младића; Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона; Милош Ступар, предсједник Борачке организације Бирчанске регије;  представници општинских борачких организација које територијално покрива Удружење; Младен Грујичић, начелник Општине Сребреница; Зоран Стевановић, начелник Општине Зворник; Љубо Петровић, начелник Општине Осмаци; Момир , начелник Општине Шековићи;  Момир Лазаревић начелник Оштине Милићи и бројни генерали и старјешине Војске Републике Српске и Србије као и Министарства унутрашњих послова, и многи други…

За“Српско коло“ Ашћерић је додао да иако су на скупу присутни српски генерали, директори, успјешни политичари, академици, књижевници, угоститељи, конобари, физички радници, пољопривредни и људи из разних других занимања, овдје су сви исти.

„Међутим, нас не веже професија већ људи. Многи су успјели и стасали у Србији, али не смијемо да заборавимо нашу браћу преко Дрине нити обичаје које су чувале генерације прије нас“, поручио је Драго Ашћерић, председник Завичајног удружења Бирач-Дрина.

У улози водитеља програма била је секретарка Удружења Весна Вуковић која је присутне упознала са активностима Удружења у протеклој години.

„Група од десеторо деце из Бирча учествовала је у Омладинском кампу у Апатинској Бањи Јунаковић под називом САБОР 2017. Одржан је Меморијални спортски турнир под називом „АВРАМ 2017“ у Старим Бановцима на коме је било више од 100 учесника, а своје екипе су послале скоро све општине из Бирча“, навела је Вуковић истичући да је Удружење отишло и корак даље када је правац рада у питању, па је тако реализована и трибина под називом „Одрживост традиционалних вриједности у савременом концепту породице“.

„Овај пројекат је подржала општина Нови Београд, за шта се посебно захваљујемо замjенику предсjедника Општине генералу Светозару Андрићу. Организовали смо и веома успjешну промоцију књижевног стваралаштва Миленка Аврамовића у фебруару ове године. Из године у годину ширимо мрежу контаката, повезујемо се и помажемо једни другима, што је најважније“, објаснила је Весна Вуковић.

Бурним аплаузом окупљени су поздравили начелника Општине Сребреница Младена Грујичића, младог човјека који је извојевао побједу да у Сребреници главни носиоци власти буду представници из редова већинског српског народа.

„Изузетно је важно окупљати људе који су у расејању по цијелом свијету, неки су приморани били да напусте своје огњиште у протеклом рату а неки су отишли због лошег економског стања. Међутим, без обзира гдје се налазили овакав скуп показује да неко мисли на њих и да само сложно можемо све постићи. Ми смо то показали у Сребреници гдје је српски народ био на кољенима, али вјерујем да ћемо за 2 године усправно стајати и опет поносно поздрављати наше генерале пред којима имам част да стојим вечерас“, рекао је Грујичић и поручио земљацима да је много важно да сви који имају право изваде личну карту и дођу на гласање у своје родне општине, јер се само на тај начин може обезбједити сигуран опстанак српског народа и Републике Српске.

Народни посланик Миодраг Линта поздравио је присутне земљаке у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и посебно похвалио рад домаћина тј. Завичајног удружења Бирач Дрина које је у претходном периоду успјешно реализoвало низ активности чији циљ је јачање веза Србије и Републике Српске и афирмација свега позитивног из завичаја. Он је затим упознао пристуне са пројектом регистрације некретнина у Федерацији БиХ.  То практично значи да пола милиона протјераних Срба, као и Срби који су свој завичај напустили прије рата треба да пријаве своја права на куће, станове, зељиште, шуме, пословне објекте и др. у нову земљишну књигу. Линта је истакао да се детањне информације о наведеном пројекту могу наћи на сајту Савеза Срба из региона, као и у мјесечном листу Српско Коло који је подијељен током вечери свим заинтересованим земљацима.

Овом приликом одлуком Управног одбора Удружења додјељене су захвалнице онима који су допринијели успјешном раду Удружења у протеклом периоду. Осим бројним привредницима, спонзорима и другим донаторима, захвалница је додјељена колективу трговинског ланца маркета „Венера“, народном посланику Миодрагу Линти, и КУД- у „Свети деспот Стефан Лазаревић“.

Свој допринос организацији шесте завичајне вечери Бирчака, осим предсједника Драге Ашћерића, потпредсједника Цвијетинa Ђукановићa и секретара Весне Вуковић, дали су и други чланови Управног и Надзорног одбора: Раденко Ђукановић, Ђуричић Бошко, Делић Брано, Кулић Миленко, Цвијетко Ашћерић, Тања Јанковић, Анђелко Делић, Саво Цвијетиновић, Игор Деспотовић и Ашћерић Миро, као и остали чланови Удружења. Meђу њима посебно се истакао генерал Светозар Андрић.

Организатори су приредили и томболу. Као и сваке године било је много вриједних награда попут агрегата за струју коју је омогућила фирма „ЕнергоДрагон“, телевизора (фирма „Технопапир“), лаптоп рачунара ( Аутопревозник Цвијетко Ашћерић) ваучера за бесплатно летовање као и за спа и ђакузи апартмане, ваучера за куповину у маркетима „Венера“ и „Сунце“, вечере у ресторану „Дрен“, колача и торти „Анђелчић“ из Чачка, пића из „Дринк стор Бајина Башта“ и Клека “ МГ Чауш“, као и ваучера за намештај („Исола дибали“ и „Инпут“).

За добру атмосферу био је задужен бенд Радмила Зекића, Милица Крсмановић, Срећко Ћосић, а посебно су Бирчаке на ноге подигли хитови двије звијезде вечери, Миломира Миљанића и Миланчета Радосављевића.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар