АКТУЕЛНО:

Огорчење због обустављања истраге о злочинима над Србима у Приједору

Ратни злочини почињени над Србима у Приједору током протеклог рата, према свему судећи, остаће некажњени.

Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против припадника муслиманских и хрватских паравојних снага, које су 30. маја 1992. напале ове град.

У нападу је страдало шест цивила и осам припадника Војске Републике Српске.

Ова одлука Тужилаштва изазвала је огорчење породица жртава, али и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Извјештај против 11 осумњичених за напад на Приједор покренуо је некадашњи Центар јавне безбједности Бањалука у септембру 2010. године. Према извјештају, у нападу бошњачких и хрватских паравојних формација на Приједор, убијено је шест цивила. Рањено још тринаест. Страдало је и осам припадника Војске Републике Српске, осам је рањено, а четири војника су заробљена.

– Није се бирало гје ће и у шта пуцати. То јутро је пуцано у кола хитне помоћи. Убијени су људи који су ишли на посао, полиција која је дежурала – каже Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила рада Приједора.

Упркос прикупљеној документацији и свједочанствима бројних испитаних особа, за Тужилаштво БиХ није било довољно доказа да се ратни злочин заиста десио. Овом одлуком нису изненађени у приједорској Борачкој оранизацији.

– Као што видите, с овим пресудама, испаде да су Срби сами између себе ратовали, да смо се сами убијали, сви остали су амнестирани од свега оног што се догодило – каже Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације града Приједора.

И за градоначелника Приједора Далибора Павловића ова одлука је поражавајућа. Он истиче да су Срби пред правосуђем БиХ сатанизовани и дискриминисани.

– Ово је само још један доказ да су овдје на снази дупли аршини, који жртву одређују према националности. То је поражавајуће за овакву једну институцију – наглашава Павловић.

Тужилаштво БиХ доношењем ове одлуке наставља хашку праксу непроцесуирања ратних злочина над Србима, каже директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић. Истиче да је у Приједору ријеч о документованом случају у коме су људи убијани, рањавани, а извршен је и бруталан напад на обиљежено санитетско возило.

– Оно што им шаљемо као поруку, јесте да на овај начин, обустављајући и неспроводећи истраге, злочин неће, не може и не смије бити заборављен. Ми смо тај злочин документовали кроз књигу „Република Српска у Одбрамбено-отаџбинском рату“ – нагласио је Којић.

За предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића одлука Тужилаштва БиХ је крајње неприхватљива и нелогична.

– Колико то Срба треба да буде убијено да би се према критеријумима Тужилаштва БиХ подигла оптужница и да би неко био одговоран – упитао је Савчић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар