Окупили се Мостарци у Београду

Удружење Мостараца у Београду организовало је завичајно вече, у петак 24. маја 2024. године у ресторану Беолидо на Земунском кеју.

У име удружења Мостараца присутне је поздравио предсједник Благоје Ребић.

– Трудимо се да помогнемо свима онима којима је потребна помоћ у сфери лијечења, школовања, запослења и остваривања административних права. Покушавамо да оживимо културу сјећања, обиљежимо важне датуме везане за Мостар и његову богату културу и историју.

Ребић је подсјетио да је Удружење заједно са Савезом Срба из региона организовало вече посвећено стогодишњици смрти Алексе Шантиће, када је промовисана и поштанска марка са његовим ликом.

– Покушавамо да будемо у контакту са нашим народом који сада живи у Мостару у заиста тешким околностима. Удружење сваке године 2. фебруара положи цвијеће и поклони се сјенама Алексе Шантића у Алеји пјесника на Калемегдану. То исто чинимо и поводом 27. маја, годишњице његовог рођења. То ћемо исто учинити и 31. маја ове године у 11. часова, с тога позивамо све да нам се придруже.

Окупљању Мостараца присуствовао је и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је рекао да је српски народ доживио велику трагедију.

– Један дио нашег народа се вратио у мјеста у којима је живио прије рата. Наша мајка Србија помаже наш народ и у Мостару и у Федерацији Босне и Херцеговине, Републици Српској, данашњој Хрватској. Моје мишљење је да би та помоћ требала да буде још већа и снажнија. Мојим наступима у Скупштини и јавности често истичем да би требали да имамо посебну државну институцију, Министарство за Србе у региону, или барем канцеларију са озбиљним буџетом, са озбиљним стручним и одговорним људима који би на плански и системски начин још више помагали наш народ.

Такође, нагласио је да држава још више треба да помогне у очувању културног и духовног насљеђа, и да имамо Музеј Срба из региона.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић се захвалио Мостарцима што се окупљају и на прави начин његују и проносе што Мостар и Мостарци јесу.

– Мостарци имају срца за то да воле и Мостар и Београд. И због те двије љубави осјећају се привилегованим. Први пут сам на вашем дружењу, надам се да ћу долазити и наредних година. Битно је да се сабирамо, да једни друге подржавамо. Та подршка биће улог у будућност која ће његовати све оно што у прошлости Срби јесу били у Мостару и што ће бити. Искрено се надам да ће се као прозвод те наше саборности, радовања једних другима, запалити и неки нови пламен који ће дати и неке нове Мостарце који ће се моћи окупљати у Београду, а и неке Београђане мостарског поријекла који ће доћи у Мостар и бити Мостарци.

За крај је поручио да се радује сваком наредном сусрету, ма гдје он био.

Глумац и освједочени пријатеља Мостара и Мостараца Аљоша Вучковић је навео да су се окупили вечерас добри људи, склони добром укусу живљења на добрим традицијама. Говорио је стихове Душка Трифуновића и свог колеге Љубише Баје Бачића.

Исто вече у Мостару су додјељиване стипендије студентима из Мостара. Стипендије додјељује Организациони одбор Просвјетине стипендије Владимир Ћоровић чији је предједник Славко Анрејевић, чије писмо намијењено окупљенима је прочитала новинарка Српског кола Драгана Бокун.

Овај програм стипендирања установили су Славко Андрејевић (потомак породице Докић из Мостара) и Српска православна црквена општина Мостар. Прво је носила назив Стипендија потомака породице Докић, да би 2019. године под покровитељством СКПД Просвјете из Мостара програм проширен на цијелу територију Захумско-херцеговачке и приморске епархије и сада носи назив Просвјетина стипендија Владимир Ћоровић.

Од 2016. године додијелили су укупно 658 стипендија и 77 награда за дјецу у Мостару и Херцеговини. Скупили су до сада 285.748 евра, а програм је подржало више од 150 донатора.

Вечерас ће у Мостару да подијеле 80.000 евра.

Више о програму заинтересовани могу сазнати на адреси www.stipendija.prosvjetamostar.com или путем мејл адреса sandrejevic@gmail.com или info@stipendija.prosvjetamostar.com.

Присутни су били и представници херцеговачких удружења пуковник Зоран Јањић (Невесиње), пуковник Спасоје Ђого (Калиновик), Милан Бјелогрлић (Удружење Херцеговаца Зрењанин).

У добром расположењу уз игру и пјесму Мостарци су се дружили до касно у ноћ.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар