Оптужница: Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били су вође удруженог злочиначког подухвата

* „Циљ злочиначког удружења, по оптужници, био је потпуна контрола над целим Косовом средствима која су укључивала незаконито застрашивање, злостављање, подвргавање насиљу и уклањање оних које су сматрали противницима. Постизање тог циља подразумевало је злочине, а Тачи и остали чланови злочиначког удружења делили су намеру да злодела буду почињена

* Притвори УЧК постојали су у Ликовцу, Јабланици, Лапушнику, Дреновцу, Малишеву, Бајгори, Лапаштици, Злашу и Клечки, Приштини, Призрену, Урошевцу, Гњилану, Сувој Реци, Витини и Новом Брду на Косову, као и у Цахану и Кукешу у Албанији

Једном притворенику су „вађени зуби кљештима“, а други је „када је затражио воду, био принуђен да попије разређивач.    Двојица притворника су били натерани да секусално опште пред осталима

Тачи, Весељи и Сељими смештени у судски притвору у Схевенингену. Иако су  тврдили да су се добровољно предали – суд је саопштио да су ухапшени

ФАКТИ:  Било би добро знати како је ово примила Медлин Олбрајт. Ако та америчка бабетина плаче – биће и Тачи осуђен. Ако не плаче – зна каква ће намештаљка уследити…

_____________________________________________________________

БИВШИ официри УЧК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су пред судом за злочине ОВК у Хагу за злодела почињена у 34 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужница Тачија и остале у 10 тачака терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у по пет тачака, као злочини против човечности и ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и остали сносе и индивидуалну и командну одговорност. Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба УЧК. Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портпарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били чланови удруженог злочиначког подухвата, заједно са бројним другим официрима и припадницима УЧК, те члановима привремене владе Косова, од којих су у оптужници именовани Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Циљ тог злочиначког удружења, по оптужници, био је „постизање и примена потпуне контроле над целим Косовом средствима која су укључивала незаконито застрашивање, злостављање, подвргавање насиљу и уклањање оних које су сматрали противницима“.

Постизање тог циља подразумевало је злочине, а Тачи и остали чланови злочиначког удружења делили су намеру да злодела буду почињена.

Жртве су била „лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова Срби, Роми и Ашкалије, католици цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима, Албанци који су подржавали Демократски савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против УЧК“.

„Чланови удруженог злочиначког подухвата спровели су свеобухватне или систематске нападе на цивилно становништво, које су сматрали противничким, на Косову и подручјима северне Албаније, најкасније од марта 1998. до септембра 1999“, пише у оптужници.

Оптужени и њихови саучесници „активно су противнике идентификовали и узимали за мету, отимали, испитивали и злостављали. Најкасније од априла 1998., припадници УЧК су држали локације на којима су стотине противника биле притворене, злостављане и/или убијане“, пише у оптужници.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи не само да су „издавали наређења“ о третману противника УЧК, него су и „лично учествовали у поступању (према њима) на терену“ односно у „застрашивању, испитивању, малтретирању и притварању“.

Са својих високих положаја, оптужени су припремали и спроводили планове за остварење циља злочиначког удружења и учествовали у „омогућавању, прихватању, охрабривању и помагању злочина“, пише у оптужници.

Иако су за злочине знали, пропустили су да спроведу истрагу и казне починиоце.

У више општина на Косову, као и у регионима Кукеша и Хаса у Албанији, оптужени су, са другим члановима злочиначког удружења, спровели „кампању прогона“ свих које су сматрали противницима на „политичкој или етничкој основи“.

Припадници УЧК су, по оптужници, противнике незаконито хапсили и притварали под нељудским условима, пребијали их и мучили, злостављали физички и психички и убијали.

Такви незаконити притвори постојали су у Ликовцу, Јабланици, Лапушнику, Дреновцу, Малишеву, Бајгори, Лапаштици, Злашу и Клечки, Приштини, Призрену, Урошевцу, Гњилану, Сувој Реци, Витини и Новом Брду на Косову, као и у Цахану и Кукешу у Албанији.

У оптужници пише да су притвореници, већином Албанци, стално пребијани, вређани и на разне начине малтретирани. Неки су „сечени ножевима“ и рањавани хицима, а неки подвргавани „симулацији дављења“.

Једном притворенику су „вађени зуби кљештима“, а други је „када је затражио воду, био принуђен да попије разређивач“.

Двојица притворника су били натерани да секусално опште пред осталима.

Сва имена притворених и жртава у објављеној оптужници су редигована да би се заштитио њихов идентитет. На списку попришта убистава у оптужници, највише жртава 24, пронађено је на локацији Волујак код Клине, на којој су, како се верује, припадници УЧК 1998. стрељали отете Србе.

Редигована верзија оптужнице објављена је пошто су синоћ Тачи, Весељи и Сељими смештени у судски притвору у Схевенингену. Иако су они тврдили да су се добровољно предали, суд је саопштио да су „ухапшени“.

Краснићи је прекјуче био ухапшен у Приштини и пребачен у Хаг. Он ће први пут бити изведен пред судију у понедељак, 9. новембра.

Тачи, Весељи и Сељими ће се, такође, убрзо наћи пред судијом. Оптужени имају рок од 30 дана од првог појављивања у суду да се изјасне о кривици.

Оптужницу против Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија, тужилац Џек Смит поднео је крајем априла, а ступила је на снагу 26. октобра када ју је потврдио судија.

(Бета)

http://fakti.org/ ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар