Орлић код Книна: Добар глас, далеко се чује!

Добар глас далеко се чује, каже стара народна пословица. Тако се добар глас о свему што ради удружење “Наше огњиште” из општине Бискупија, чуо надалеко. Све ово нас је навело да дођемо у Орлић, мало мјесто удаљено тек неких петнаестак минута лагане вожње од града Книна. Ту су нас са осмјехом на лицу, и широм раширених руку дочекали Ојдана Вјештица и чланице удружења “Наше огњиште”. Дуго у њима је веле чучала жеља да оживе народну ношњу овога краја, па је тако почела прича која се, ето, чула надалеко.

“Рат је био и доста тога је, на жалост, уништено. Остало је све само у траговима. Дио ствари је отишао у Србију, у Бањалуку, на разне стране свијета. Оно мало, традиционалних ствари које су нам и остале, ми смо жељели да реплицирамо, да их модернизујемо. Сада нас је у удружењу двадесетак, с тим што имамо посебно екипу која ради на шивању, на ткању, на промоцији наше Удруге, на писању пројектних приједлога, на одвожењу на изложбе. Ми у суштини радимо све оно, нашим ручним техникама, што је потребно за израду наше народне ношње, а помажемо се пројектима, којима ми едукујемо наше становништво, у писању нових пројектних приједлога, у спровођењу пројеката, у ткању, шивању, везењу, плетењу, у свему што је потребно да би се направио један одјевни предмет, каже Ојдана Вјештица, предсједница Удружења, истичући да пројекат на којем тренутно раде, управо има за циљ сачувати нашу традицију.

Ријеч је о пројекту оживљавања народне ношње Срба у Далмацији, Книнске народне ношње, Косовске, укратко са наших подручја, с тим што ћемо на крају као финални дио овог пројекта имати модну ревију, на којој ће жене носити модернизоване народне ношње. Преко овог пројекта смо добили нови строј за везење, Пројекат је трајао шест мјесеци а све опет захваљујући Српском народном вијећу”, каже Ојдана Вјештица.

И то су вриједне жене из Удружења “Наше огњиште”, пуне енергије, воље да сачувају све оно по чему је овај крај препознатљив. Кажу, да није било подршке надлежних институција тешко би све што су зацртале и спровеле. Ту првенствено мисле на Српско народно вијеће и општину Бискупија, на чијем је челу Милан Ђурђевић, млад човјек, пун енергије и жеље да од овог краја начини песрпективни дио Сјеверне Далмације, да млади овдје остају, да пронађу своју будућност на овим просторима.

“Ово је једна мала локална средина, доста мање је овдје становника данас него прије рата, данас је овдје тек двадесетак одсто предратног становнишва, али без обзира на то, људима који овдје живе, ми као локална заједница, као локална самоуправа се трудимо, да живот олакшамо, што значи да уредимо путну инфраструктуру, да улице буду чисте, да дјеца имају бесплатан вртић, бесплатне књиге за основну и средњу школу, студенти стипендије, да имају дом културе на услузи, спортске терене, јавну расвјету, одвоз отпада, водовод, и све оно што подразумијева да треба да ради једна активна и одговоорна локална самопурава. Каже Ђурђевић напомињући да су међунационални односи овдје доста добри, те да се овдје одавно не гледа ко је ко, већ се гледа у будућност, гледати се како и од чега живјети.

Пуно људи са ових простора ради управо у својим мјестима, у својој локалној заједници, један дио ради у Книну, који је близу, али пуно људи уопште има посао и то су добре вијести, каже наш саговорник.

“Обзиром да је град Книн веома близу, добар дио нашег становништва ради управо у Книну, неко у здравству, неко у трговини, неко у угоститељству, неко је приватни предузетник, а један дио ради и овдје код нас, у нашем комуналном друштву, у ватрогасној јединици. Овдје послује и компанија Кнауф, јер се овдје налазе можда и најпознатија налазишта гипса на подручју бивше Југославије, Ту такође ради нешто становништва са подручје општине Бискупија, а имамо и доста младих људи који су успјешни пољопривредни произвођачи, имају своје ОПГ-ове те су успјели сопственим радом, подстицајима из европских фондова и надлежних министарстава своју производњу подићи на виши ниво, тако да је њима сада пољопривреда основни извор прихода” каже Милан Ђурђевић

Иначе, Милан је млад човјек, начелник који има визију, који зна како и шта даље, он је човјек који жели да живот свих који живе на овим просторима у општини чији је начелник, буде што бољи. Стога каже, има одличну сарадњу са свим институцијама. Од жупанијских до оних на државном нивоу. На крају, занимало нас је има ли овај крај преспрективу, има ли млад човјек будућност овдје, има ли наде за Орлић, за општину Бискупија, да људи остају на родној груди, на огњишту своме?

“Ово је крај који је близу града Книна, близу је и мора, Националног парка Крка и Парка природе Динара, крај који се и туристички развија, крај који има и неку своју индустријску причу, који има потенцијал, и рекао бих ако у овим Богом даним крајевима нема живота онда се поставља питање гдје га има.” каже Ђурђевић.

И то је Орлић, то је Бискупија данас. И то је прича коју су нам наши домаћини испричали. И у све смо се И сами увјерили, искрено радујући се томе што млади људи данас воде општине, да су ту, на услузи своме народу, свим мјештанима, а опет са јасном визијом како и куда даље. Са јасним Путоказима који воде у будућност.

Нема коментара

Напишите коментар