Ученици показали и доказали да воле свој језик и своје писмо

Завршна приредба у оквиру конкурса „Деца песници рода свога” у организацији Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније одржана је синоћ у Српском дому у Вуковару.

Српском дому у Вуковару 20. јуна прочитани су најуспешнији ученички радови настали у оквиру манифестације „Деца песници рода свога” коју већ седму годину организује жупанијско Веће српске националне мањине. Учествовали су ученици из десет Основних школа са подручја Вуковарско-сремске жупаније, а о победницима је одлучивао петочлани жири који су чиниле Јадранка Радошевић, Милица Шарчевић Туњић, Весна Вујић, Снежана Шевић и председница жирија Милица Стојановић.

– Одлуку о томе чији рад је био најбољи није било лако донети. Требало је и по неколико пута прочитати сваку песму како би донели ту одлуку. Када смо бирали најбољи рад трудили смо се да пронађемо поруке и баш у том првонаграђеном раду у сваком стиху та порука постоји. „Језик је име”, Језик је историја”, „Језик је традиција”, „Језик је душа”. Значи, у тој песми у сваком првом стиху постоји снажна порука и то је био некакав критеријум којим смо се водили, али прва три места било је доста тешко одабрати јер радови су заиста били добри и то је обећавајуће. То је и знак да се у школама са ученицима добро ради и знак да ученици имају мотив да пишу о свом језику и да разумеју шта је то језик и колику вредност он има за један народ – објаснила је председница жирија.

Манифестација не би успела и на њој не би учествовало толико деце да их њихови професори нису на прави начин мотивисали, а најбољи начин је прави избор теме. Ове године тема је било писмо.

– Ако им се тема допадне онда је и мотив ученика да у свему томе учествују већи. Претходних година теме су биле везане уз наше манастире и цркве, Светог Саву и Немањиће, а ова тема, да неком ко им је драг пишу писма, им је очигледно одговарала. До тема долазимо заједничким промишљањем, а до одлуке о победницима конкурса на начин да свако од нас чланова жирија одабере пет најбољих радова и онда то упоређујемо па поново читамо. Неки рад прочитамо и по десет пута како би донели одлуку. Међутим, ипак је други осећај када деца прочитају своје радове, некако их другачије доживимо – каже једна од чланица жирија Јадранка Радошевић.

Када је реч о победничким радовима то су радови Лане Црногорац из ОШ Никола Андрић из Вуковара која је освојила треће место, Небојше Павића из ОШ Негославци који је освојио друго место и рад Дуње Чукељ која је победила на овом конкурсу.

Светислав Микеревић и Дуња Чукељ

– Да будем искрена, свој рад сам јако брзо написала, некако сам добила инспирацију јер иначе не пишем песме. После сам је мало дорађивала и ето, све остало је резултат одлуке жирија. Било ми је јако стресно то што сам је данас прочитала пред оволико људи и још увек осећам малу нервозу након свега, али добро, прошло је – каже скромно Дуња.

Покровитељ ове манифестације је Министарство културе и информисања Републике Србије, а од ове године средствима ју је помогла и Вуковарско-сремска жупанија.

– Како би све изгледало овако први корак је да изаберемо тему и распишемо конкурс. Када се прикупе радови ученика комисија их прегледа и доноси одлуку. Започели смо и са једном лепом праксом да након одржане манифестације све радове објавимо у збирци што је и један документ о одржаном програму али и лепа успомена за све учеснике – рекао је након програма председник жупанијског Већа српске националне мањине Светислав Микеревић.

Поред награда за најбоље радове у поезији ове године уручене су и награде за најлепше калиграфско и најлепше рукописно писмо. Најлепша калиграфија проистекла је из пера Теодоре Бојић из ОШ Борово, а најлепши рукопис имала је Ивана Стојковић из ОШ Трпиња.

Програм је свечано затворио заменик вуковарско-сремског жупана Срђан Јеремић који је обећао да ће жупанија и убудуће помагати ову манифестацију.

Програм су својим наступима увеличали ученик другог разреда основне музичке школе Новак Колар и ученица шестог разреда музичке школе Маја Вујичић који су своје умеће показали одсвиравши по једну композицију, Новак на хармоници, а Маја на гитари. Уз њих наступили су и Плесна група „Венера” и Дечји тамбурашки оркестар КУД-а „Бранислав Нушић” из Борова.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар