Освећен храм Светог Василија Острошког у Горњем Будачком на Кордуну

На празник Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенсво Епископ горњокарловачки г. Герасим, осветио је новообновљени храм Светог Василија Острошког Чудотворца у Горњем Будачком. Након чина троносања храма, Епископ г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију уз саслужње: протопрезвитера Милидрага Стокановића, презвитера: Јована Галамића Дарка Дугоњића, Бранка Сантрача и ђакона Будимира Кокотовића.Беседећи окупљеним вјерницима, који су у великом броју дошли у свој храм, да прославе овај велики дан, Епископ г. Герасим је честитао данашњи празник и поучио све присутне о значају Пресвете Богородице у домостроју спасења.

Овом приликом, цијенећи несебично показану љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ при обнови храма Светог Василија Острошког у Горњем Будачком, Епископ г. Герасим, прогласио је г. Милана Кокира родом из Бурић Села а настањеног у Београду, ктитором новообновљеног храма. Епархијским оредом Светих новомученика горњокарловачких, Епископ је одликовао кума храма г. Милу Пеурачу, родом из Горњег Будачког а настањеног у Мелбурну, за несебичну духовну и материјалну помоћ при обнови храма у Горњем Будачком.

Епископ Герасим се, такође, у својој бесједи захвалио архимандриту Науму, за велики труд при обнови храма, као и свим приложницима који су уградили себе у обнову ове дивне светиње, доделивши им захвалнице. Након Литургијског сабрања уприличена је Трпеза Љубави у порти храма, трудом архимандрита Наума, за све који су својим присуством увеличали данашњи празник.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар