АКТУЕЛНО:

Освећење звона за храм Силаска Светог Духа на апостоле у Малој Попини, општина Грачац (Лика)

У четвртак 15. септембра текуће године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим посјетио је парохију грачачку и том приликом извршио чин освећења новог звона за храм Силаска Светог Духа на апостоле у Малој Попини, које је донација Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону из Новог Сада.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић. Након чина освећења, Епископ Герасим обратио се бесједом о великом значају црквених звона.

”Звона позивају људе на молитву, на заједничко сабрање, али сагласно молитвама, које су дјело вишегодишњег искуства Цркве, звона чувају народ Божији од многих временских непогода. Али, не само од временских, спољашњих непогода, које могу само дјелом да науде човјеку, већ и од унутрашњих непогода које нападају душу човекову.”

Црква Свете Тројице за вријеме Другог свјетског рата била је опљачкана и запаљена од стране Италијана и усташа, а касније и Њемаца. Послије рата обновљена је 1973. године уз помоћ наших људи који живе у Америци. Код освећења обновљене цркве 18. јула 1973. године бесједио је Горњокарловачки епископ Симеон Злоковић.

Црква је изнова девастирана након „Олује“, али је опет уз помоћ мјештана који су избјегли у Америку и Канаду за вријеме Другог свјетсног рата изнова обновљена. Посебну захвалност дугујемо Ђури Будимиру који живи у Онтарију (Канада) који је преко листа „Србија“ упутио позив и прикупио средства за њену обнову.У порти цркве налази се и гроб војводе Мирка Марића који је рођен 1908. у селу Тишковац у Лици а несретним случајем погинуо 7. септембра 1942. годибне. Његов гроб је јуна 2020. године уређен а постављен је и надгробни крст направљен од мермера.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар