Oсвештан споменик за 359 српских бораца у Калиновику

У Калиновику је данас освештан споменик за 359 српских бораца из овог мјеста и других крајева Републике Српске, који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинули на калиновачком ратишту.

Споменик, подигнут у центру Калиновика, освештао је Његово виокопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а открили су га син погинулог српског борца Оливер Елез, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, предсједник Удружења гардиста Предраг Аћимовић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и начелник општине Калиновик Милева Комленовић.

Комленовићева је навела да су на споменик уписана имена бораца Калиновачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, која је касније прерасла у Прву гардијску моторизовану бригаду, затим Калиновчана погинулих на другим ратиштима, као и бораца Невесињске, Фочанске и Гатачке бригаде, те једног борца из Лопара.

„Уписано је и име Станиславе Копривица, која је имала 15 година када је 1995. убила граната на мјесту поред садашњег споменика“, додала је Комленовићева.

Она је оцијенила да овај споменик представља сабор српске војске, њеног ратног команданта и народа.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је овај споменик облик трајног сјећања на вријеме и људе који су највише дали за одбрану слободе српског народа и територије Републике Српске.

Савчић је посебно нагласио да су свој живот у темеље Републике Српске уградили млади гардисти, који су у просјеку имали 19 година.

Предсједник Удружења гардиста Предраг Аћимовић рекао је да је ово споменик и момцима који су се са 18 година живота ставили на браник отаџбине.

Аћимовић је био један од оних који су након завршене средње школе у августу 1993. године као регрути постали припадници Прве гардијске моторизоване бригаде.

Он је истакао да је око 250 гардиста положило живот за стварање Републике Српске и одбрану српског народа и традиције.

Дарко Младић је напоменуо да су страдали млади гардисти одговорили најтежем могућем задатку на најтежем мјесту и да откривени споменик представља почаст њима и свим другим жртвама.

Младић је пренио поруку оца да српски народ, након што је толико дато за стварање Републике Српске, сада треба да је гради и јача, а да политичке размирице рјешава дијалогом у институцијама и уз поштовање закона.

Откривању и освештању споменика присуствовали су изасланик Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, чланови породица страдалих, као и бивши припадници Војске Републике Српске који су ратовали на калиновачком ратишту.

Потом је на пољу Гвозно у близини Калиновика седму годину заредом одржана је манифестација „Дани кошевине Гвозно-моба-озон 2019“, на којем су снаге одмјерили косци пристигли из разних крајева Републике Српске, међу којима и Саво Влачић из Хан Пијеска и Гојко Лопатић из Мокрог.

Обојица годинама долазе на Гвозно како би се очувало сјећање на 1993. годину када су припадници Војске Републике Српске, предвођени генералом Младићем, помогли народу калиновачког краја да припреме љетину, те су поручили да ће то чинити све док буду могли.

Покренута је иницијатива да се на Гвозну подигне црквица као обиљежје Прве гардијске моторизоване бригаде, споменик српском гардисти и спомен-чесма.

У склопу манифестације „Дани кошевине Гвозно-моба-озон 2019“ одржане су и Витешке игре у којима су организована надметања у бацању камена са рамена, потезању клипа те навлачењу конопца, а приређен је и ручак за све присутне.

Преузето са: srna.rs

Нема коментара

Напишите коментар