АКТУЕЛНО:

Отворена аудио-изложба “Јасеновац, логор смрти, земља живих”

Аудио-изложба “Јасеновац, логор смрти, земља живих”, која доноси осам звучних радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац, отворена је вечерас у Музеју Херцеговине у Требињу.

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је рекао да је, према тврдњама историчара, машинерија логора у Јасеновцу била бруталнија него у Аушвицу, а јасеновачке страхоте тешко је и замислити.

“Јасеновац је страшно, а истовремено и величанствено свето мјесто, страшно због свега онога што се на том простору догодило, страшно због негирања и заташкавања злочина како то неки желе представити, али и свето мјесто голготе, ријечи која нас неминовно води до изворишта хришћанства”, навео је Ћурић и поручио да је обавеза свих да Јасеновац буде дио памћења и симбол достојанства.

Један од аутора изложбе Дарко Николић изјавио је новинарима да ова изложба због аудио-садржаја даје много снажнији, интензивнији и дубљи доживљај него приликом гледања фотографија.

“Све је окренуто ка томе да у свом унутрашњем бићу доживите лични сусрет са неким од страдалих у логору Јасеновац и да кроз тај лични сусрет упознате неке од страдалника, да доживите једну врсту катарзе и преображаја који ће довести до осећаја колико је сваки тренутак драгоцен”, рекао је Николић.

Богдан Шпањевић, коаутор изложбе, навео је да је изложба конципирана тако да публика слуша осам прича о Јасеновцу које су осмишљене да људе повежу са жртвама тог логора, односно са аутентичним људима и њиховим причама.

Он је напоменуо да су приче које су пласиране на изложби истраживане три године, те додао да је ријеч о умјетничкој интерпретацији догађаја, а не историјској грађи.

Умјетничка димензија овог пројекта нарочито је истакнута учешћем глумаца Радивоја Буквића и Бојане Ковачевић Гајин, који су снимили приче и вођења.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар