Отворени Дани Српске у Србији – Везе никад јаче и боље

У Београду је синоћ  отворена манифестација Дани Српске у Србији. Манифестацију, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, отворио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Отварању су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Ана Брнабић, председник Владе Србије, Владимир Орлић, председник Народне скупштине Србије, Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар за културу и информисање, Даница Грујичић, министар здравља, Маја Поповић, министар правде у Влади Републике Србије, те други високи представници Српске и Србије, министри у двије владе, представници покрајинске Владе, војске и полиције, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се седмодневним програмом манифестације Дани Српске у Србији жели послати порука да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, вјеру и традицију, народну и државну политику, школе и универзитете гдје је ширење знања без граница и васпитавање младих у светосавском духу гаранција будућности српског народа у Републици Српској, Србији, Црној Гори и расејању.

Додик је у обраћању истакао да су Срби јединствен народ којем велике силе нису дозволиле да живи у једној, јединственој држави.

Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу.

Брнабићева је истакла да манифестације попут ове имају за циљ да додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине.

Његово преосвештенство викарни епископ јегарски Нектарије, који је отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовао у име Његове светости патријарха српског Порфирија, рекао је да је Република Српска настала у незамисливој егзистенцијалној агонији и да је безусловно обавезана да буде мајка и гарант слободе свих њених житеља, јер јој је идентитет утемељен на светосавском вриједносном систему.

Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се у четвртак, 21. септембра, у Београду Новом Саду и Крагујевцу, а у наредним данима и у Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти, а свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Програм манифетације „Дани Српске у Србији“ можете видјети ОВДЈЕ.

Комплетан снимак свечаног отварања манифестације можете видјети ОВДЈЕ.

Извор: Представништво Републике Српске у Србији

Нема коментара

Напишите коментар