АКТУЕЛНО:

Ово су правила за прелазак хрватске границе

Хрватска је почетком липња увела цовид потврде које ће вриједити на разини Еуропске уније и у сриједу 2. липња донијела нову одлуку о уласку у земљу из осталих чланица ЕУ.

“Одлуком је омогућен улазак у Републику Хрватску уз предочење потврде о негативном ПЦР тесту који није старији од 72 сата од тренутка тестирања, то је измјена за разлику од ранијих 48 сати. Друга измјена се тиче особа које су цијепљене цјепивом Пфизер, Модерна, или Гамалеyа, односно Спутник, а они у Републику Хрватску могу ући у раздобљу од 22. до највише 42. дана од примитка прве дозе, односно од 22. до највише 84. дана од примитка прве дозе цјепива АстраЗенеца”, појаснио је министар унутарњих послова Давор Божиновић.

У Хрватску је тренутно најлакше ући ако долазите из земље чланице ЕУ која такођер има спреман сустав за издавање цовид потврда.

Како бисте додатно скратили чекање на граници прије поласка на пут можете се пријавити путем платформе Ентер Цроатиа која је интегрирана са суставом дигиталних потврда.

Кључне мјере за улазак у Хрватску

Епидемиолошке мјере на снази у Хрватској
  • Ношење маске обавезно је у затвореним јавним просторима као што су трговине, јавни пријевоз, болнице, пошта. На отвореном није потребно носити маску ако се може одржавати размак и не задржава се пуно људи, у супротном препоручује се и на отвореном носити маску.
  • Ако планирате доћи у Хрватску на одмор онда Вам је важно знати да угоститељски објекти смију радити до 23 сата, у ресторанима можете боравити на затвореном простору и на терасама, док кафићи госте смију послуживати искључиво на терасама.
  • Музеје, галерије и изложбе можете посјећивати с маском и држећи се дистанце, а број посјетитеља је ограничен квадратуром тако да на 100 квадрата смије боравити 15 особа. Контролирање броја посјетитеља и пуштање у просторије је одговорност организатора па је могуће да ћете морати причекати да одређени број посјетитеља напусти просторије прије него вас пусте унутра.
  • Допуштене су и остале културне и умјетничке манифестације и изведбе уз ограничен број посјетитеља, а на улазу у простор потребно је јасно истакнути обавијест о највећем могућем броју особа које истовремено могу бити присутне у простору. Организаторима је препоручено да воде евиденцију посјетитеља коју морају чувати 14 дана што значи да ћете можда морати дати своје податке, име, презиме и број телефона, пише Дневник.хр.

Улазак у Хрватску из држава чланица ЕУ/ЕГП

Министарство унутарњих послова објавило је увјете за улазак у Хрватску с обзиром на ограничења која су на снази због пандемије коронавируса.

Путници у транзиту морају напустити Хрватску у року од 12 сати од уласка, у супротном им се аутоматски одређује мјера самоизолације.

Путницима који долазе непосредно из држава и/или регија чланица Еуропске уније, односно држава и/или регија чланица сцхенгенског простора и држава придружених сцхенгенском простору, а које се тренутно налазе на тзв. зеленој листи Еуропског центра за контролу и превенцију болести, неовисно о држављанству, омогућит ће се улазак у Републику Хрватску под једнаким увјетима као и прије појаве болести цовид-19, уколико не показују знакове болести те нису били у блиском контакту с обољелом особом.

Ако су претходно наведене особе до граничних пријелаза Републике Хрватске транзитирале преко других држава/регија без задржавања, на граничном пријелазу требају доказати да се нису задржавале на подручјима транзита те се у том случају од њих неће захтијевати докази о тестирању или потврде о цијепљењу против/пребољењу болести изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, нити им се одређује мјера самоизолације.

Сви остали путници који долазе у Републику Хрватску из држава/регија чланица ЕУ/ЕГП, а које се тренутно не налазе на тзв. зеленој листи Еуропског центра за контролу и превенцију болести, морају предочити једно од наведеног:

  • негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста – БАТ на САРС-ЦоВ-2, при чему БАТ тест мора бити са Заједничке листе брзих антигенских тестова које међусобно признају државе чланице Еуропске Уније, коју објављује Еуропска комисија. Код налаза БАТ теста направљеног у иноземству мора бити видљив произвођач теста и/или комерцијални назив теста. У противном тест се неће прихватити као вјеродостојан за улазак у Републику Хрватску. Налаз ПЦР теста не смије бити старији од 72 сата, а БАТ теста од 48 сати од тренутка тестирања до доласка на гранични пријелаз
  • потврду о примитку двије дозе цјепива која се користе у ЕУ, ако је прошло 14 дана од примитка друге дозе или прве дозе у случају цијепљења цјепивом које се прима у једној дози (Јанссен/Јохнсон&Јохнсон)
  • потврду о примитку прве дозе цјепива Пфизер, Модерна или Гамалеyа, с којом је могуће ући у Републику Хрватску у раздобљу од 22. до највише 42. дана о примитка цјепива, односно од 22. до највише 84. дана од примитка прве дозе цјепива АстраЗенеца
  • потврду о пребољењу ЦОВИД-19 и примитку једне дозе цјепива унутар шест мјесеци од почетка болести, с тим да цијепљење мора бити проведено прије мање од 180 дана од доласка на гранични пријелаз
  • предочење позитивног ПЦР или брзог антигенског теста, којим се потврђује да се власник опоравио од инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2, при чему је тај тест направљен уназад 180 дана, а старији од 11 дана од дана доласка на гранични пријелаз или уз предочење лијечничке потврде о пребољену
  • или обавити ПЦР тестирање или брзо антигенско тестирање – БАТ на САРС-ЦоВ-2 одмах по доласку у Републику Хрватску (о властитом трошку), уз обвезу самоизолације до приспијећа негативног налаза. У случају немогућности тестирања одређује се мјера самоизолације у трајању од десет (10) дана.

Путници који представљају једну од претходно наведених изнимака, дужни су приликом уласка у Републику Хрватску предочити вјеродостојну документацију у сврху доказивања разлога изузећа.

Држављани држава чланица Еуропске уније (укључивши и хрватске држављане), односно држава чланица сцхенгенског простора и држава придружених сцхенгенском простору, као и чланови њихових обитељи те држављани трећих земаља који су особе с дуготрајним боравиштем на темељу Директиве Вијећа 2003/109/ЕЗ од 25. студенога 2003. године о статусу држављана трећих земаља с дуготрајним боравиштем и особе које имају право боравка темељем других директива ЕУ или националног права или који имају националне дугорочне визе, који долазе из трећих земаља, приликом уласка у Републику Хрватску, морају предочити исте податке као и претходно споменути путници из земаља које се тренутно не налазе на тзв. зеленој листи.

Исте податке морају предочити и поморци ако намјеравају боравити у Републици Хрватској дуже од 12 сати, те особе које путују из туристичких разлога те имају потврду о уплаћеном смјештају, као и особе које путују због неодгодивих особних/обитељских разлога, пословних разлога или које имају други господарски интерес.

Држављани трећих земаља

Држављани трећих земаља, који нису чланови обитељи држављана држава чланица сцхенгенског простора и држава придружених сцхенгенском простору, нити су особе с дуготрајним боравиштем на темељу Директиве Вијећа 2003/109/ЕЗ од 25. студенога 2003. године о статусу држављана трећих земаља с дуготрајним боравиштем и особама које имају право боравка темељем других директива ЕУ или националног права или које имају националне дугорочне визе, изузев особа из точке И. ове Одлуке, улазак у Републику Хрватску одобрит ће се само у случају нужних путовања.

Изнимке

Изнимке које се односе на горе наведена нужна путовања су: Здравствени дјелатници, истраживачи у здравству и дјелатници у скрби за старије особе, погранични радници (као и нпр. спорташи како је то наведено у изнимкама за путнике унутар ЕУ/ЕГП), особље у прометном сектору, дипломати, особље међународних организација и особе које примају позив међународних организација и чија је физичка присутност потребна за добро функционирање тих организација, војно и полицијско особље, хуманитарни дјелатници и особље цивилне заштите при обављању својих дужности, путници у транзиту, уз обвезу напуштања Републике Хрватске у року од 12 сати од уласка, особе које путују ради школовања, поморци – ако намјеравају боравити у Републици Хрватској дуже од 12 сати, улаз у Републику Хрватску омогућит ће се уз предочење горе наведених података.

Преузето са: Н1

Нема коментара

Напишите коментар