Парастос жртвама “Олује” у Бањалуци: “У Хрватској и даље на снази егзодус Срба”

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служен је парастос за Србе убијене у акцији хрватске војске и полиције “Олуја” 1995. године.

Парастос су служили свештеници Епархије бањалучке, а помен организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да се 24 године од прогона Срба из Републике Српске Крајине ништа битно није промијенило јер је у Хрватској све мање Срба и на снази је њихов тихи егзодус.

“Свакодневно људи одлазе из Крајине, нико не бјежи од добра, бјежи се од зла. На попису становништва за двије године у Хрватској ће, вјероватно, бити премашена жељена пројекција Фрање Туђмана са почетка деведесетих година пршолог вијека да ће за сва времена бити ријешено српско питање у Хрватској када их буде мање од три одсто”, рекао је Штрбац данас новинарима у Бањалуци, након парастоса убијеним Србима у хрватској војно-полицијској операцији “Олуја”.

Штрбац је истакао да Хрватска на све могуће начине настоји да прикаже да су злочини у “Олуји” били појединачни ексцеси и да то није планирала хрватска држава.

Он је подсјетио да су до сада за ратне злочине у “Олуји” осуђена двојица припадника Хрватске војске, и то Божо Баћелић, етнички Албанац којем је право име Реџеп Ђинџић, те етнички Србин Рајко Кричковић.

“Хрватска када жели неког да осуди бира етничке Албанце и Србе, као што су Баћелић и Кричковић”, рекао је Штрбац и додао да се “то ради под изговором да злочине нису чинили Хрвати јер им вјера забрањује да убијају и пале”.

Бањалучки адвокат Слободан Перић, који је избјеглица из Хрватске, рекао је новинарима да Срба готово нема у тој земљи, а оно мало преосталих су старци који су дошли да умру.

“Политичког живота Срба у Хрватској скоро да и нема. Хрватска чини све да онемогући било какав политички повратак Срба”, истакао је Перић.

Подсјећајући на догађаје у Републици Српској Крајини прије 24 године, Перић каже да се у Крајини догодио један од најтежих злочина, прогона и етничког чишћења над српским цивилима у прошлом вијеку.

“Помирење на овим просторима није могуће све док се не каже истина о протеклом рату, распаду и рушењу бивше Југославије, рату у Хрватској и у БиХ”, истакао је Перић.

Централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја” одржана је синоћ испред Манастира Крушедол у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију “Олуја” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је “Олуја” имала све карактеристике геноцида.

Преузето са: Независне новине

Нема коментара

Напишите коментар