Парастосом у манастиру Грачаница обележена 20. годишњица од погрома Срба

Парастосом у манастиру Грачаница, који су служили владика рашко-призренски Теодосије, владика Будимљанско-никсићки Методије и новобрдски Иларион, уз саслузење свестенства и монаства Епархије раско-призренске, у том месту је почело обележавање 20. годишњица од погрома Срба.
Владика Иларион је рекао да се, упркос свим недаћама, српски народ укорењује на овој земљи и да се данас сабрао пред сам почетак Великог поста.

„Зато је Косово и Метохија за нас вечити подсетник тога да је то царство које чекамо, ми не очекујемо цартво неко које нам је некиземаљски војсковођа добио у бици и отео, него оно царство које нам је цар царева дао не проливши тушу крв, него своју. Није случајно да он за собом води хорове мученика који с се уподобили његовом страдању и који су на начин њима примерени, по својој снази, отварали вара царска небескога и оставили примере нама“, казао је он.

Владика је подсетио на оне који су невини убијени, на мајке, децу и породице убијене на кућном прагу додајући да они по хришћанској традици вечно живе.

„Ових дана посебно да се сетимо оних који су себе по промислу Божијем принели као жртву. Сетимо се Златибора кога су злочиници пред породицом запалили, и он је изгорео. Нека би то било примљено као благопријатан тамјан пред Господом. У Гњилану је страдао Бобан и касније његова мајка од пребијања. У Митровици Јана и Боривоје, а у селу Драјковце отац и син су пострадали. Ненад је пострадао у Липљану. Још је ту било имена… нека их Господ све помене, и знане и незнане, а ми браћо и сестре да будемо увек свесни да је пут којим треба да ходимо – пут подвига и страдања на различитим нивоима“, поручио је Иларион.

Парастосу присуствују представници Канцеларије за КиМ, представници Српске листе, председници општина, као и верни народ.

Након парастоса окупљени су прошетали до Дома културе Грачаница где су положили беле руже испред инсталације „Миссинг“, а затим открили споменик убијенима у погрому 17.марта 2004. године који је израдио академски вајар Бранислав Ристић.

Обележавање је настављено свечаном академијом у Дому културе Грачаница.

Покровитељи обележавања су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе Републике Србије, Општина Грачаница и СГ Приштина.

Извор: Kosovo Online

Нема коментара

Напишите коментар