Парламент Српске обиљежио 28 година постојања

Народна скупштина Републике Српске обиљежила је 28 годину постојања. 24. октобра 1991. године основана је Скупштина српског народа БиХ као изнуђени одговор на прегласавање српских посланика у Скупштини тадашње Републике БиХ.

Од оснивања до данас, најзначајнији је стуб очувања и развоја Српске и њеног институционалног система. То су поручили њени оснивачи, бивши и садашњи први људи Парламента. Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ у Палама одржала је свечану скупштину и изгласала Декларацију о положају Српске у БиХ.

На данашњи дан, прије 28 година, српски посланици направили су историјски корак – основана је највиша законодавна институција Српске. На мјесту доношења најважнијих одлука, у својим првим данима донијела је ону најважнију – којом је основана Република Српска.

Момчило Крајишник, први предсједник Народне скупштине Републике Српске: Констатујем да је Скупштина Српског народа у Босни и Херцеговини усвојила Декларацију о проглашењу Републике Српског народа Босне и Херцеговине.

Од тада се 9. јануар обиљежава као Дан Републике Српске, упрском свим оспоравањима и покушајима да Српска буде спријечена у томе. Други, ништа мање важан акт, усвојен је ратне ’92. је Устав Српске – као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике.

– У ових 28 година имали смо тешке тренутке када смо доносили важне одлуке за наш народ. Чак и онда када се морало и одговарати за изговорено – рекао је Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске је најважнији и незамјењив стуб Српске и њеног институционалног система, рекао је данас  некадашњи предсједник парламента Петар Ђокић.

Да је скупштина стуб државности Српске и показатељ демократског капацитета друштва, поручује предсједница Републике Жељка Цвијановић. Додаје и да у континуитету биљежи успјех на јачању стабилности Српске.

– Највиша законодавна институција доприноси ономе што јесу политике Владе Републике Српске, а с циљем обезбјеђивања економске, социјалне и сваке друге сигурности. Морамо бити поносни на нашу Народну скупштину која је ослонац функционисања система. Честитам свима који су изабрани од народа у чијем интересу треба да раде, а у складу са повјерењем које су добили. Наш циљ јесте јака и стабилна Република Српска – навела је Цвијановићева.

Они који стварали Скупштину, окупили су се на Палама, на свечаној сједници Асоцијације Ствараоци Републике Српске. Поручују – мора бити више јединства међу политичарима и слоге унутар српског националног корпуса.

– Данас, сигурно ни једна странка не може све опслужити и доносити рјешења. Нека направе подјелу одговорности, а не власти. Ако направе подјелу одговорности, биће нам свима добро – додао је Крајишник.

Посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске Слободан Бијелић додао је – Наш би апел био да се уразумимо, да цијенимо оно што смо добили, да цијенимо чињеницу да је на стотине хиљада људи остало без домова и да је 23.000 бораца погинуло.

„Ствараоци Српске“ се, према усвојеној Декларацији, залажу и за договор три конститутивна народа која данас живе у БиХ. Наглашавају, Српска је створена вољом српског народа и верификована међународним уговором чију одрживост гарантују највеће државе Европе и САД.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар