АКТУЕЛНО:

Крајишник: Скупштина српског народа – инструмент заштите виталних националних интереса

Предсједник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Момчило Крајишник изјавио је данас на Палама да је формирање Скупштине српског народа 24. октобра 1991. у тадашњем парламенту БиХ био изнуђен, али неопходан чин очувања интереса Срба у БиХ и одбрана од намјере мајоризације, што је тада покушала муслиманско-хрватска коалиција.

„Ми смо онда формирали Скупштину /српског народа у БиХ/ као превентивни инструмент, који је требало да замијени такозвани Савјет за националну равноправност, односно да брани виталне националне интересе српског народа у тадашњој БиХ“, рекао је Крајишник новинарима уочи Скупштине Асоцијације која се данас одржава на Палама.

Он је подсјетио на историјске услове у којима је формирана Скупштина српског народа, као и на напоре српских политичких представника који су се залагали за очување бивше Југославије и опстанак српског народа у тој држави, као и тешке преговоре са представицима међународне заједнице.

Крајишник је поручио актуелним посланицима у Народној скупштини Републике Српске да није улога опозиције само да критикује, нити је улога власти да „има дигитрон и да скупља мандате“.

„Није вршење власти ради привилегија, него очувања Републике Српске и то мора бити заједничка обавеза“, рекао је Крајишник који је био први предсједник Скупштине српског народа, Народне скупштине Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ.

Пут ка томе, истиче он, јесте међусобно помирење, слога и јединство међу Србима, без обзира на политичку опцију којој евентуално припадају.

Према његовим ријечима, Република Српска јесте загарантована Дејтонским споразумом, али то не смије да је завара, јер након постојећег протектората међународне заједнице, може доћи до нових изазова или неприхватљивих иницијатива изазваних политичким турбуленцијама на међународном плану.

Крајишник је поручио да је гарант опстанка Републике Српске, осим свесрпског јединства и слоге, свакако и останак младих и јачање економије.

Члан Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ и један од народних посланика из првог сазива Народне скупштине Српске Слободан Бијелић рекао је новинарима да се данашња Скупштина Асоцијације одржава у знак сјећања на историјско вријеме стварања српске државе на овим просторима, али и да се пошаље порука младим генерацијама да је Република Српска гарант њиховог опстанка.

„Ми смо тада, тих раних деведесетих година, имали осјећај националне хомогености и припадности, као и увјерења да бранимо нешто што је наше у историјском и природно-правном смислу“, навео је Бијелић.

Он је упозорио на могућу опасност од „вјероломних међународних великих играча“, односно потенцијалних покушаја ревизије Дејтонског мировног споразума.

„Наша је интенција да помогнемо свим државним факторима у датом историјском концепту и времену испред нас, да се вратимо када дође вријеме на изворни Дејтонски споразум, без међународних намјесника оличених у Савјету за спровођење мира у БиХ. Вјерујемо у будућност Републике Српске и Србије“, поручио је Бијелић.

Током расправе о извјештају о раду Скупштине између двије годишње сједнице, делегати су изразили незадовољство односом актуелне власти према члановима Асоцијације и њиховом друштвеном статусу, као и доприносу стварању Републике Српске, мада су навели да боље сарађују са представницима власти, него опозиције.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар