Ради се на предмету о злочинима над Србима у селу Бравнице код Јајца

Посебно одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ ради на предмету против четири особе пријављене по командној одговорности за злочине који су на данашњи дан 1995. године почињени над српским цивилима у селу Бравнице код Јајца, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

За ове злочине почињене у акцији Хрватске војске „Маестрал“ 1995. године још нико није одговарао.

Грубешић је навео да је у овом предмету саслушан изузетно велики број свједока, да је прикупљена материјална документација, те да је извршен увид у архиве Министарства одбране.

– По наредби тужиоца извршене су додатне истражне радње, а потешкоћу у процесуирању предмета представља ситуација што се сви пријављени налазе изван БиХ и бораве у Хрватској – нагласио је Грубешић.

Грубешић је најавио да ће се у наредном периоду предузети активности у складу са регионалном сарадњом тужилаштава, како би се пронашао начин за наставак процесуирања овог предмета, у правосудним институцијама БиХ или Хрватске, са циљем борбе против некажњености ратних злочина, због боравка пријављених особа у другој држави.

Операција „Маестрал“ била је прва значајнија операција здружених снага Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и такозване Армије БиХ у западној БиХ, у којој су заузети већи простори укључујући градове Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ.

У септембру и октобру 1995. године, заједничке снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, окупирале су подручје 13 западно-крајишких општина и протјерали 120.000 Срба.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић раније је рекао да је у мјесту Бравнице, према кривичној пријави МУП-а Републике Српске, у избјегличкој колони, која се кретала на правцу Доњи Вакуф, односно Србобран-Јајце 13. септембра 1995. године страдало на десетине цивилних лица, најмање 32.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар