АКТУЕЛНО:

БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ПОСЈЕТИ ОСТРВУ МАМУЛА: Настављена традиција у новом руху

  • На острву Ластавица, у утврђењу Мамула, које је од овога љета хотелско здање са пет звјездица, обиљежено је 79 година од расформирања „Kампо Мамула“, 14. септембра 1943. године.

Полагање вијенаца и сјећање на логораше традиционално организују херцегновско Удружење бораца ОБНОР-а 1941-1945 и МЗ Луштица у сарадњи са компанијом ОХМ Мамула која је управљала реконструкцијом и трансформацијом тврђаве у хотел Мамула. Почаст драматичној историји мјеста одали су представници борачких организација из Боке и региона, Општине Херцег Нови, као и представници општина Требиње, Сопот, Пријепоље и Беране. Вијенац су положили и представници компаније ОХМ Мамула.

This is box title
ТАМНИЦА РОДОЉУБА

Тврђава коју је саградио аустроугарски генерал Лазар Мамула као војно утврђење претворена је у казамат још у Првом свјетском рату, а у Другом свјетском рату у њему су тамновали не само војници, већ стари, жене и дјеца.

Кампо Мамула“ формиран је наредбом италијанске окупационе команде од 30. марта 1942. године. Од тог дана до његовог расформирања 14. септембра 1943. године, у нељудским условима је тамновало 2.332 родољуба из Боке, Источне Херцеговине и јужне Далмације.

Делегација бораца из Боке, Требиња, Пријепоља и Сопота положила је вијенце, а међу њима су били предсједик ГО Сопот Живорад-Жика Милосављевић и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић.

Традиционално у Херцег Новом на Мамули били су и Херцеговци Миодраг Новокмет,  представник општине Требиње, Жарко Ј. Ратковић предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ из Београда, пензионисани пуковник Љубомир Кујачић пуковник и други.

Предсједник бораца Херцег Новог Ђорђе Злоковић, се захвалио на присуству делегацијама из Требиња и Пријепоља, преставницима борачких организација из Котора, Тивта и Будве .

Предсједник мјесног одбора Удружења бораца НОР-а 1941 -1945, др Илија Мориц казао је да је жива визија Мамуле да се од мјеста страдања направи мјесто окупљања, сарадње и напретка и да се остварује.

– Није наш задатак да будимо трауме али јесте да на прави начин интерпретирамо сјећања и на прави начин их представимо новим генерацијама. Јер ако нам историја не служи за поуку бојим се да ће  нам служити за неко ново зло. И управо је Мамула мјесто које опомиње колико је култура сјећања и учења важна поготово на овим нашим просторима, посебно данас када су рат и страдања тако близу –казао је Мориц.

Он је истакао да је Мамула архитектонски и природни бисер, али да је тврђава сазидана од нечег важнијег, а то су зној, сузе и крв и да то овом здању даје већи значај и тежину од осталих архитектонских дјела у близини.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић је нагласио да је ово сабрање представља дан сјећања на 3.232 борца и родољуба, не само из Боке, већ и из Источне Херцеговине и Јужне Далмације.

– Они су овдје били сужњи само зато што су хтјели да слободно живе. Мамула нам служи да знамо ко су нам били преци који нису жалили животе за своје идеале -рекао је  Отовић.

Драгана Бећировић из Магне, агенције за односе са јавношћу хотела „Мамула Исланд“ позвала је присутне да одају пошту недавно преминулом Иву Марковићу из Будве који је сваки пут од 2009. године био на традиционалним скуповима и подјсећао како је као шестогодишњи дјечак био, заједно са својом мајком и сестрама,  заточеник на Мамули.

Хенинг А. Шауб , генерални менаџер хотела  Мамула казао је да обиљежавање овог дана и  добродошлица представницима Организација бораца НОР-а 41/45 јесте и остаће важан дан за острво Мамула – сваке године.

– Ова драматична и херојска историја је оно због чега смо овдје данас – да је не заборавимо. Наша је визија да креирамо нови поглед на острво Мамула, позитивнији, онај који указује на свјетлију будућност. Поштујући прошлост – заједно са вама. Не само данас, већ и сваког другог дана. Посвећени смо успостављању континуираног сјећања на тешку историју мјеста те због тога успостављамо Меморијалну галерију у којој можемо примити посјетиоце – локално становништво и интернационалне госте – да разумију, памте и одају пошту прошлости зидова који нас окружују. Али такође, да поштујемо невјероватну природну љепоту простора око нас – казао је Шауб.

Он је имао и молбу за све становнике и посјетиоце да дају допринос истраживању и напорима који су већ предузети а и даље актуелни кроз прикупљање докумената, фотографија и информација.

Међу присутнима је био и Жарко Ј. Ратковић, предсједник удружења Требињаца „Јован Дучић“ из Београда који је као повремени становник Херцег Новог д и овог септембра био на острву Мамула.

– Мамула је сада у новом руху, а овај дан је дивно подсјећање на све који су били заточени у овој тврђави, а више њих и стријељаних на Каменом код Херцег Новог. Ту је било доста наших Херцеговаца, Требињаца понајвише који су заточени од стране италијанског окупатора. Наше удружења Требињаци у Београду ће се потрудити да анимира потомке заточеника Мамуле, који живе у Србији,  да доставе што више података за тек формирану галерију.  Сви имамо исти циљ, а то је да млади Требињци и Херцеговци никад не забораве ко су им били преци – рекао је за СХ Жарко Ј. Ратковић.

Миодраг Новокмет је рекао да му представља част што у име Града Требиња присуствује овом „јединственом часу историје“.

– Имам и личну породичну обавезу да одам почаст брату мога дједа Николи Новокмету из Љубиња који је био заточеник заједно са својих шест мјештана из Дубочице. Он је ухапшен у Мостару и спроведен за Боку. Касније је био у једном логору код Трста, а затим у Њемачкој. Све те страхоте је преживио и вратио се у своју Херцеговину, али последице тамновања по свим тим казаматима оставиле су трага и убрзо  је умро – казао је Новокмет за СХ .

После цермонијала посјетиоци су обишли историјско-меморијалну галерију која је у формирању, а затим и рестаурирану тврђаву која је данас  хотел са пет звијездица,који има 32 собе и апартмана, спа центар, плажу, базене, ресторане и барове.

Текст и фото: Здравко Шакотић
РАДИО ХЕРЦЕГ НОВИ

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

 

Нема коментара

Напишите коментар