Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру у Јасеновцу: Пијетет према жртвама свих народа

„Данас прослављамо Свете српске Новомученике овде у Јасеновцу, али знамо да су у Јасеновцу страдали и други народи, нарочито Јевреји и Роми“

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Патријарху Порфирију саслуживали су митрополит црногорско-приморски Јоаникије, митрополит преспанско-пелагонијски Петар, митрополит кумановско-осоговски Григорије и епископи милешевски Атанасије, пакрачко-славонски Јован, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и хумски Јован, пренела је ТВ Храм, наводи Тањуг.

Литургији су присуствовали и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, српски члан Преседништва БиХ Милорад Додик, као и друге високе званице и бројни верници.

Након литургије, обратио се митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је рекао да Јасеновац као највећа голгота, као највеће жртвено место српског народа у Другом светском рату сабира у себи сва остала жртвена места ,од Јадовна до Чакора и Краљева и Крагујевца.

– Данас прослављамо Свете српске Новомученике овде у Јасеновцу, али знамо да су у Јасеновцу страдали и други народи, нарочито Јевреји и Роми, и према њиховим жртвама изражавамо највеће поштовање – казао је митрополит Јоаникије.

Извор: Телеграф

Нема коментара

Напишите коментар