Плакатима по градовима подсећају на историјску присутност Срба

Низом акција Заједничко веће општина обележава дан свог оснивања 23. мај.

Протеклих дана на неколико локација у ВуковаруВинковцима и Осијеку постављени су џамбо плакати са мотивима старих разгледница ова три града као и портретима значајних личности које су обележиле њихову историју на пољу науке, културе, али и политике. Део је то акције Заједничког већа општина која се проводи у оквиру обележавања 23. маја, дана када је пре 26 година ова српска институција основана, а која има за циљ да скрене пажњу на чињеницу да су Срби овде дуго и да су заједно са осталим народима дали велики допринос политичком, научном и културном животу на овим просторима.

– Поводом 26. годишњице од доношења одлуке о оснивању Заједничког већа општина и у оквиру програма под називом „Трагом прошлости” ово је још једна активност којом желимо да истакнемо значај српске заједнице у укупном животу на овим просторима. Државе и друштвени системи су се током векова мењали, а наш народ је овде трајао, траје и трајаће и то је основна порука коју овим путем покушавамо да пошаљемо. У договору са Еуроплакатом за сада смо поставили укупно шест плаката, јер је толико локација било слободно, и то по два плаката у Осијеку, Винковцима и овде у Вуковару. Акција ће бити настављена и у наредном периоду од 20. априла до 3. маја када ћемо поставити плакате са другим мотивима – објашњава председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

На свим плакатима текст је исписан на неколико језика односно на српском језику и ћириличном писмухрватском језику и латиничном писму, али и на енглескомнемачком и мађарском језику. Када је реч о значајним личностима, током овог првог дела акције, у Вуковару је постављен плакат са ликом српског историчара, географа и политичара Јована Гавриловића, који је рођен у Вуковару 14. новембра 1796, а умро у Београду 10. августа 1877. Гавриловић је био члан Државног савета Кнежевине Србије и један од тројице кнежевих намесника, а током 1866. и 1867. године и председник Српског ученог друштва, претече данашње Српске академије наука. У Винковцима је први избор био композитор хрватске химне Јосиф Руњанин који је у овом граду рођен 8. децембра 1821. године, док су у Осијеку постављени плакати са ликовима композитора Марка Тајчевића рођеног у Осијеку 29. јануара 1900. и сликара Јована Исаиловића Млађег рођеног у Даљу 23. октобра 1803. године.

– У другом делу акције на плакатима ће бити друге чувене личности из српске историје ових крајева попут Милутина Миланковића или Саве Шумановића. Ово је, у ствари, акција освештавања којом желимо да поручимо да су ове личности, припадници нашег народа, дале велики допринос развоју градова у којима смо ове плакате поставили. Да су Срби били део историје ова три града видљиво је и на тим старим разгледницама на којима је било потпуно нормално да се виде све богомоље које у њима постоје. Тако је на разгледници Вуковара поред католичке цркве и јеврејске синагоге била истакнута и православна црква, или у Винковцима где се на разгледници виде и католичка и православна богомоља. Све то говори да је и у прошлости заједнички живот био нормалан и да тако треба да буде и данас – рекао је о акцији председник Одбора за културу ЗВО-а Вељко Максић.

Посебан поклон ЗВО-а наступ Ју групе у Бијелом Брду

У склопу обележавања Дана ЗВО-а у Бијелом Брду ће 23. маја бити одржан концерт Ју групе која спада у ред најстаријих и најпопуларнијих рок група на овим просторима. Поклон је то који ће обрадовати не само њихове фанове него и све који воле овај музички израз.

– На сам Дан ЗВО-а 23. мај биће организована Свечана седница на којој ће бити уручена признања истакнутим појединцима и удружењима и пријем за узванике, а потом ће у вечерњим сатима бити и концерт Ју групе. Хтели смо да нашим грађанима омогућимо концерт групе која траје већ више од 50 година и која је обележила рок музику на простору целе некадашње Југославије и која је и тада била, а и данас је, један велики рок бенд. У Бијелом Брду су технички услови за одржавање концерта веома добри, а хтели смо да он буде одржан на простору Осјечко-барањске жупаније да се не дешава све само у Вуковару. Важно је на крају рећи да је улаз на концерт слободан, карте се не плаћају, тако да свим нашим грађанима могу само рећи да дођу и уживају – поручио је председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

Славко Бубало

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар