Срби повратници у ФБиХ суочени с бројним проблемима

Срби повратници у Унско-сански и Ливањски кантон суочени су с бројним проблемима.

Дотрајала инфраструктура, недостатак посла и одузимање личне имовине само су неки од њих, закључено је на састанку повратника из Унско-санског и Ливањског кантона, одржаном у Приједору. Поручено је да су повратници ослоњени једино на помоћ Републике Српске и Србије.

Бјежећи пред ратном стихијом, Илија Брдар с породицом напустио је село Лохово код Бихаћа. На вијековно огњиште вратио се 2001. године. Он и супруга живе од пољопривреде. Живот у Лохову, каже, није лаган. Од повратка, проблеми се гомилају из дана у дан.

– Ми немамо градски превоз. Проблем је и снабдијевање водом. Пола села има воду, пола нема, и тако од 2001. како смо се вратили – каже Брдар.

На састанку у Приједору разговарано је о могућностима за рјешавање дугогодишњих проблема, што би Србима повратницима омогућило останак и опстанак на вијековним огњиштима.

– Разговарали смо о томе како ријешити проблеме сигурности и безбједности, спријечити одузимање личне имовине, те како доћи до запослења – навео је Драган Дивјак, предсједник Удружења Срба из општина Босанске крајине у Федерацији БиХ.

Како је истакнуто, проблем на који се вежу сви остали проблеми Срба повратника јесте проблем њиховог политичког представљања у кантоналним институцијама.

– Повратници у УСК имају своје представнике само у Босанском Петровцу. Ово је први пут од рата да је нула Срба у Скупштини УСК и тих нула Срба бира министре, делегате у Клубу Срба у Федерацији БиХ – истакао је Немања Давидовић, предсједник Скупштине општине Босански Петровац.

Повратници у Унско-санкси и Ливањски кантон нису у могућности сами да се изборе с бројним проблемима с којима су суочени, поручено је са скупа.

– Повратници морају добити једну свеопшту помоћ. Прво помоћ у Републици Српској, а затим помоћ из Србије – сматра професор Владимир Лукић.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић поручио је да сваки Србин у Федерацији БиХ живи на бранику отаџбине.

– Питање опстанка Срба у Федерацији је питање опстанка нас овдје – јасан је Ковачевић.

Како је истакнуто, план је да у јулу и августу слични састанци буду одржани у Санском Мосту и Босанској Крупи.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар