Отворена Спомен соба академика Луке Марића у Папићима

Удруга за развој локалне заједнице, руралног подручја, сеоског туризма и унапређења живота “Поносно перо” данас је организирала свечано отварање Спомен собе академика Луке Марића у препуном Друштвеном дому Папићи. Манифестација отварања окупила је бројне мјештане и уважене госте. Програм су својим наступом увеличале чланице СКД-а „Просвјета“ – пододбора Хрватска Костајница.

Лука Марић је рођен у Папићима, 22. вељаче 1899. године. Био је професор доктор у подручју геологије, минералогије и петрологије са знанственим звањем академик у разреду природних знаности, доајен из подручја петрографије у Хрватској. Кроз више од пола стољећа рада страсно се бавио знанственим, стручним и педагошким радом, успутно остављајући траг на друштвеном и културном пољу. Био је ријетко свестран човјек, чији је немиран и динамичан дух био врело неисцрпне енергије идеја и иницијатива. Добитник је низа награда, споменица, захвалница и диплома, а године 1979. по њему је назван минерал марићит.

Умро је у Шибенику, 17. липња 1979. године.

„Циљ Удруге „Поносно перо“ је да ова спомен соба информише грађане и туристе о постојању и доприносу овог знаменитог човјека, те да подстакне развој локалне заједнице и помогне у међусобном разумевању, што су уједно и главни циљеви Удруге. Ово је наш први реализирани, озбиљан пројекат и од данас ће, свако ко уђе у овај објект, моћи да у лику академика Луке Марића види вриједности које баштинимо и понос који осјећамо према овом човјеку који је рођен управо у нашем селу. Овом пригодом желим да се захвалим свим учесницима који су активно судјеловали у овом пројекту на којем смо радили више од годину дана. Биће ово лијепа и трајна успомена на Луку Марића и то је најмање што се могло урадити за њега. Данашњим отварањем Спомен собе Луке Марића бар смо се дјелимично одужили за све оно што је за нас урадио у току свог живота.“ – рекао је у свом говору предсједник Удруге Перо Кузмановић.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар