Завршни грађевински радови на храму у Сјеничаку на Кордуну

У селу Сјеничаку на Кордуну  у току су завршни грађевински радови на обнови Српског храма Преподобне мати Параскеве – Свете Петке. Ове јесени на вањском делу цркве урађени су цокла, постављени цјевоводи за одводњу оборинских вода, бетонирана стаза око цркве и постављена надстрашница изнад степеништа на улазу. У унутрашњем дијелу постављена је кошуљица и припрема за плочице, бетонирано степениште према звонику, осликан иконостас, глетовани и окречени унутрашњи зидови.

Ови послови на завршетку храма финасирани су добровољним прилозима мјештана из цијелог света у износу око девет хиљада евра и новцем Горњокарловачке епархије и општине Ласиња. На листи приложника су Милош Пругинић из Тивта, Кордунаши из Чикага, а више од 20 одазвало се акцији прикупљања прилога коју је у Њемачкој спровео Перо Чекелиш. Ова фаза радова биће завршена постављањем плочица које финансира Миле Рудан из Канаде, док се тражи донатор за постављање камних плочица на улазним степеницама. Већи део радова извели су добровољно мештаниРаде Шкаљац, Душан Мркаљ, Љубан Падежанин, Милић Мркаљ,Зоран Јурас,Милош Царевић-Демо,Миња Наход, Борис Бијелић и други.У самим радовима је учествовао и надлежни свештеник Радослав Анђелић. Процјењује се да је укупна вриједност урађеног посла близу 15 хиљада евра.

Обнова спрске цркве Свете Петке у Сјеничаку почела је 2011. године донацијама приложника из цијелог свијета.Црква је на 300. годишњицу 2015. била стављена под кров, након чега су уследили радови на унутрашњем и спољашњем уређењу, а прикључена је и струја.

Прошле године је за храмовну Славу откривена и спомен плоча српском филологу и пјеснику Сави Мркаљу (Сјеничак 1783-Беч1833.). Управо је у тој цркви овај реформатор српске ћирилице стекао прву писменост.

Као и до сада, средствима приложника, црква би се наредне године требала опремити са инвентером и намјештајем како би се за слиједећу Славу Свету Петку храм освештао.

И ову српску цркву усташе  су у НДХ запалиле почетком 1942. године, након чега је срушена. На постојећим темељима Сјеничарци су кренули са обновом 1989. године и узидали зидове, а због рата радови су настављени тек послије више од две деценије.

                                                                                  С. Данчуо

                                                                      Фото: М. Мркаљ

 

Нема коментара

Напишите коментар