Прошић: Насељавање миграната у Медено Поље – удар на Дејтон

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић упозорио је да би евентуално насељавање миграната у Медено Поље на подручју ове општине представљало директан удар на Анекс седам Дејтонског споразума.
– Такав начин рјешавања мигранстке кризе представља кршење овог анекса, јер би то спречавало људе да се враћају на ове просторе, као и саму интеграцију становништва – рекао је Прошић новинарима данас након састанка представника Срба у Федерацији БиХ у Меденом Пољу.

Прошић је подсјетио да је већина становника Босанског Петровца и околних општина доживјела избјеглички егзодус, напустила своје куће, а затим се враћала на своја огњишта, покушавајући да организују нормалан живот на овим просторима.

Он је навео да је ова општина раније донијела резолуцију којом се противи начину рјешавања мигрантске кризе који су предложиле власти Унско-санског кантона.

– Босански Петровац добио је данас подршку за ову резолуцију од невладиних организација и легитимних представника становника ове општине, као и Дрвара, Грахова, Дринића, Источног Дрвара, Гламоча и Босанске Крупе – навео је Прошић.

Он је рекао да су учесници данашњег састанка опредијељени да се боре за становнике ових општина који се не могу адекватно носити са изазовом мигрантске кризе.

– Виши нивои власти требало би да креирају инвестиционе програме да се економски ојачају ове општине, а не да им натоваре још и бреме мигрантске кризе са којом не би могли изаћи на крај – истакао је Прошић.

Представници Срба повратника и Савеза српских удружења Федерације БиХ /ФБиХ/ закључили су данас на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу.

Састанку, у организацији Савеза српских удружења ФБиХ, присуствовали су српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Дрвар Душица Рунић, Гламоч Небојша Радивојша и Босанско Грахово Милорад Глигић, те представници организатора.

Тема састанка била је одбрана Анекса седам Дејтонског мировног споразума, права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а у вези са најавама да мигрантски центар буде формиран у Меденом Пољу, које је окружено повратничким српским селима Суваја, Ревеник, Колунић, Врточе, Бјелајски Ваганац, саопштено је раније из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље код Босанског Петровца.

Преузето са:РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар