АКТУЕЛНО:

Пливање за Часни крст у Трпињи – Традиција сачувана

Упркос бројним отежавајућим околностима богојављенска традиција настављена је и ове године у Трпињи.

Пливање за Часни крст на празник Богојављење одржава се у бројним земљама у којима живе православни верници, а у Републици Хрватској овај обичај негује се само у Трпињи. Већ неколико година уназад на језеру Пањик окупља се велики број пливача и посетилаца што није био случај и овог пута када је запливало свега 22 пливача, а публике, осим случајних пролазника, готово да није ни било. Разлог томе биле су епидемиолошке мере које су тренутно на снази.

– На јавном окупљању тренутно је дозвољено 25 људи тако да смо ове године имали великих мука око тога ко ће пливати. Одабрали смо 22 пливача који ће доћи овде уз наше свештенике јер смо желели да одржимо традицију пливања на овом месту. Придржавамо се мера и ове године смо морали овако јер другачије није било изводиво. Вирус влада и зато нисмо јављали јавно ни време, а ни то хоћемо ли пливати. Обавестили смо само вас да покажете да се традиција и обичаји одржавају, да поручимо да ћемо то неговати и даље, а надамо се следеће године на онај начин како је то било и раније са 200, 300 или још више људи – каже Урош Наранчић из Трпиње који је пре неколико година био један од покретача успоставе овог обичаја на Пањику.

Пливало се на Богојављење 19. јануара тачно у подне. Температура воде и ваздуха била је тек који степен Целзијуса изнад нуле, али то ни овог пута није омело пливаче да уђу у језерце које још јутрос било оковано ледом. Како то традиција налаже, први пливач који стигне до Часног крста, проглашава се за победника. То је овога пута био Бранислав Штула, а занимљиво је да је ово био и први пут да је учестовао на богојављенском пливању.

– Хладно је, али нема везе, супер је осећај победити. Издржао сам, како ја, тако и сви други учесници. Сваке године само говорио да бих волео ово да пробам и сад ми се указала прилика и ето победио сам. Хвала Богу да смо сви живи и здрави и што је све прошло у реду – рекао нам је кратко и испрекиданог даха од хладноће овај Трпињац након што је победио на овогодишњем пливању.

Због епидемиолошких мера, ове године изостала литија

Самом такмичењу претходила је празнична литургија, а изостала је ове године и литија која је традиционално ишла од цркве до Пањика.

– Бог се јави, ваистину се јави. Све смо направили у мањем броју него раније и уз поштовање епидемиолошких мера, али опет да се традиција наших верника и нашег села не прекида. Драго ми је што је учесника ипак било, што су скупили храбрости, отпливали до Часног крста и целивали га. Данашњи празник везује се уз крштење Господа Исуса Христа, а пливање, као и вода која се освећује, представља извор здравља, односно могућност да доживимо осећај урањања у воду и израњања из ње – говори парох трпињски протојереј Марко Шукунда.

И за саме мештане, и оне који годинама овде на Богојављење пливају за Часни крст, најважније је да је традиција настављена. Међу онима којима овај обичај пуно значи је и Љубан Вујанац који је уз Уроша Наранчића један од покретача овог обичаја у Трпињи, након што је група момака из овог места годинама учествовала на пливању у Даљу, али и у неким местима на простору Републике Србије.

– Значи нам ово свима. Ми смо чувари српске православне традиције у зимском периоду. Богојављенско пливање представља Исусово крштење у реци Јордан тако да се ми у овом дану на један начин поново крстимо и то из године у годину обнављамо тај наш обичај. Та традиција нас и иначе зближава, а посебно у ова раздвојена времена – закључује Љубан Вујанац.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар